USA previezli deväť väzňov z Guantánama do Saudskej Arábie

NETKY.SK • 17 Apríl 2016, 09:58 • 2 min
USA previezli deväť väzňov z Guantánama do Saudskej Arábie

MIAMI - Spojené štáty prepustili ďalších deväť väzňov z vojenskej základne Guantánamo na Kube a previezli ich do Saudskej Arábie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

 

Ide o pokračovanie politiky vlády prezidenta Baracka Obamu prepustiť na slobodu tých väzňov, ktorí predstavujú malé bezpečnostné riziko a transportovať ostatných do Spojených štátov.

 

"Spojené štáty vnímajú s vďakou humanitárne gesto vlády Kráľovstva Saudskej Arábie a jej ochotu podporiť prebiehajúcu snahu o zatvorenie väzenského zariadenia Guantánamo," uviedol Pentagón vo svojom vyhlásení.

 

Na základni Guantánamo tak ešte ostáva 80 väzňov, vrátane 26 mužov, ktorí sa do konca leta buď vrátia domov, alebo podstúpia prevoz do tretej krajiny.

 

Všetci prepustení väzni sú jemenskej národnosti, avšak americká vláda im neumožnila návrat do vlasti z obavy, že by v tamojšom nestabilnom prostredí mohli pokračovať v militantných aktivitách. V Saudskej Arábii budú zaradení do rehabilitačného programu s nešpecifikovanou dĺžkou trvania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies