USA preverujú JP Morgan pre zamestnávanie detí vplyvných čínskych predstaviteľov

NETKY.SK • 19 August 2013, 11:10 • 2 min
USA preverujú JP Morgan pre zamestnávanie detí vplyvných čínskych predstaviteľov

NEW YORK - Americké regulačné úrady začali preverovať zamestnávanie detí vplyvných čínskych predstaviteľov investičnou bankou JP Morgan v Číne.

slovakia

left justify in out

Cieľom ich preverovania je zistiť, či si ich banka nenajala preto, aby sa dostala k lukratívnym projektom a takto rozšírila svoje pôsobenie na čínskom trhu. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na denník The New York Times. Ten sa zasa odvolal na dôvernú správu americkej vlády.

Denník v nedeľu (18. 8.) uviedol, že podľa dokumentu protikorupčná divízia americkej Komisie pre burzy a cenné papiere (SEC) vyzvala banku, aby jej poskytla informácie v súvislosti s prijatím niektorých ľudí v Číne. Banka napríklad prijala syna bývalého predstaviteľa čínskeho úradu pre reguláciu bankového sektora, ktorý je v súčasnosti predsedom Správnej rady spoločnosti China Everbright Group, finančného konglomerátu pod kontrolou štátu. Dokument, na ktorý sa odvolal The New York Times, poukazuje na to, že po nástupe syna spomínaného šéfa China Everbright Group do banky, tá podpísala s Everbright niekoľko dohôd.

Okrem toho hongkonská divízia JP Morgan prijala dcéru predstaviteľa čínskej štátnej železničnej spoločnosti. Toho neskôr zatkli pre podozrenie z brania úplatkov. Jeho dcéra pritom do JP Morgan nastúpila v období, keď si železničná spoločnosť najímala spomínanú banku ako poradcu pri svojom uvedení na burzu. Keď firma vstúpila na burzu v roku 2007, aj vďaka poradenstvu JP Morgan získala viac než 5 miliárd USD (3,75 miliardy eur).

JP Morgan v tejto súvislosti uviedla, že SEC ju požiadala o informácie súvisiace s prijatím niektorých ľudí do banky v Hongkongu, ako aj o informácie týkajúce sa jej obchodných vzťahov s niektorými klientmi. Podrobnosti však neuviedla. Zároveň dodala, že s regulačnými úradmi plne spolupracuje.

Podľa The New York Times je síce bežné, že nadnárodné firmy prijímajú deti čínskych politikov, je však neobvyklé prijímať deti predstaviteľov tamojších štátnych podnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona