USA prešetria, či Bombardier predáva lietadlá s nelegálnymi subvenciami

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 15:51 • 2 min
USA prešetria, či Bombardier predáva lietadlá s nelegálnymi subvenciami

WASHINGTON - Americká vláda bude pokračovať v prešetrovaní, či kanadská firma Bombardier predáva americkým leteckým spoločnostiam lietadlá s nelegálnymi subvenciami.

slovakia

left justify in out

Výrobca lietadiel Boeing obvinil Bombardier, že predajom lietadiel pod cenu porušil zákony zakazujúce dumpingové ceny a subvencie. Americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) pomerom hlasov 5:0 odhlasovala, že americké ministerstvo obchodu môže sťažnosť prešetriť, pretože existuje dostatok dôkazov o škodách americkému odvetviu výroby lietadiel.

Očakáva sa, že ministerstvo obchodu USA definitívne rozhodne v najbližších štyroch mesiacoch. Mohlo by zaviesť clá na prúdové lietadlá Bombardier prepravujúce 100 až 150 pasažierov. Boeing tvrdí, že nové kanadské lietadlá dostávajú nelegálne vládne subvencie, čo umožnilo Bombardieru predať 75 lietadiel firme Delta Air Lines za cenu nepokrývajúcu výrobné náklady. Bombardier v piatok vyslovil presvedčenie, že tvrdenia Boeingu budú odmietnuté po tom, ako ich americkí predstavitelia podrobnejšie preskúmajú.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová minulý mesiac upozornila, že Kanada by mohla pre spor zrušiť plánovaný nákup 18 vojenských Boeingov za 2 mld. USD. Boeing vyhlásil, že "obchod funguje iba vtedy, ak sa všetci riadia rovnakými pravidlami" a vyjadril predpoklad, že obchod s Kanadou "bude naďalej rozkvitať dlho po tom, ako sa táto obchodná záležitosť vyrieši".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies