USA prepustili z Guantánama jemenského väzňa, poslali ho do Talianska

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 08:14 • 2 min
USA prepustili z Guantánama jemenského väzňa, poslali ho do Talianska

MIAMI - Spojené štáty prepustili zo svojej vojenskej základne Guantánamo jemenského väzňa, ktorého po viac ako 14 rokoch zadržiavania poslali do Talianska. Oznámilo to v nedeľu ministerstvo obrany USA.

slovakia

left justify in out

Prepustením Fájiza Ahmada Jahjá Sulajmána sa počet väzňov zadržiavaných na americkej základni na Kube znížil na 78. Sulajmán patril k približne dvadsiatim tamojším "menej významným" väzňom, ktorých prepustenie sa očakávalo v nadchádzajúcich týždňoch, píše agentúra AP.

 

"Spojené štáty sú vďačné vláde Talianska za jej humanitárne gesto a ochotu podporiť pokračujúce snahy USA o uzavretie väzenského zariadenia na základni Guantánamo," uviedol vo vyhlásení Pentagón.

 

Armádne spisy ukazujú, že Sulajmán, ktorý má okolo 40 rokov, bol podozrivý, že bojoval po boku al-Káidy proti americkým a spojeneckým silám v Afganistane. Obvinenia voči nemu nikdy nevzniesli a americké úrady schválili jeho prepustenie ešte v roku 2010. USA však jemenských väzňov neposielajú späť do ich vlasti vzhľadom na tamojšiu nestabilitu, preto museli nájsť inú krajinu, ktorá ho príjme.

 

Spojené štáty odovzdali Taliansku dvoch väzňov z Guantánama ešte v novembri 2009.

 

Americký prezident Barack Obama sa snaží zatvoriť väznicu na Guantáname, proti čomu však odporujú členovia Kongresu, ktorý zakázal premiestnenie väzňov z tohto zariadenia na územie USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies