USA prepustili z Guantánama ďalšieho väzňa, po 14 rokoch a bez obvinenia

NETKY.SK • 18 September 2015, 08:49 • 2 min
USA prepustili z Guantánama ďalšieho väzňa, po 14 rokoch a bez obvinenia

MIAMI - Z americkej väznice Guantánamo na Kube prepustili ďalšieho väzňa v rámci zdĺhavých plánov Washingtonu zatvoriť toto detenčné stredisko. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Pentagón.

slovakia

left justify in out

Maročan Júnis Abdulrahmán Šukkúrí bol poslaný do svojej vlasti po takmer 14 rokoch strávených za mrežami. Predchádzal tomu bezpečnostný posudok a upovedomenie Kongresu, ako stanovuje zákon. Šukkúrího (46) zadržali pakistanské úrady v decembri 2001 po tom, ako s ďalšími podozrivými bojovníkmi siete al-Káida utiekol z Afganistanu. Následne ho vydali Spojeným štátom. Na Guantáname bol bez obvinenia väznený od mája 2002.


Šukkúrího obhajkyňa Cori Criderová z ľudskoprávnej organizácie Reprieve vyjadrila znepokojenie nad skutočnosťou, že muž nebol prepustený bezprostredne po tom, ako ho previezli do Maroka. "Niet dôvodu, aby marocké úrady predlžovali jeho zadržanie po tom, čím si prešiel počas 14 rokov," uviedla Criderová.


Odchodom Maročana sa počet zadržiavaných podozrivých osôb na Guantáname znížil na 115. Od nástupu Baracka Obamu do funkcie prezidenta USA je to zníženie stavu o viac ako polovicu. Obama v začiatkom svojho mandátu prisľúbil úplné zatvorenie tohto kontroverzného zariadenia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies