USA premiestnili 11 väzňov z afganskej väznice Parván do Pakistanu a Jemenu

NETKY.SK • 28 August 2014, 09:27 • 2 min
USA premiestnili 11 väzňov z afganskej väznice Parván do Pakistanu a Jemenu

WASHINGTON - Spojené štáty premiestnili 11 nových väzňov z vojenskej väznice blízko afganskej metropoly Kábul. V stredu o tom informoval Pentagón v čase, keď sa administratíva prezidenta Baracka Obamu usiluje o ukončenie kontroverzného väzenského programu v Afganistane pred stiahnutím svojich vojakov z krajiny.

slovakia

left justify in out

Deväť väzňov bolo zo zadržiavacieho centra Parván, ktoré sa nachádza na vojenskej základni blízko Kábulu, vrátených do vlasti do Pakistanu v priebehu minulého týždňa. Podľa agentúry Reuters to potvrdil americký vojenský hovorca podplukovník Myles Caggins.   

 

Ďalších dvoch väzňov poslali tento týždeň do Jemenu, dodal. Väzni boli podľa neho odovzdaní vládam svojich domovských krajín.

 

Obamova administratíva v tichosti premiestňuje väzňov von zo spomínanej väznice v čase, keď Spojené štáty a ich spojenci v rámci NATO ukončujú svoje dlhodobé vojenské misie v Afganistane, píše Reuters.

 

Všetci americkí vojaci plánujú opustiť Afganistan - zmietajúci sa v politickej kríze po sporných prezidentských voľbách - k 1. januáru 2015, pokiaľ krajina dovtedy nedospeje k dohode, ktorá by umožňovala, aby niektorí zahraniční vojaci i po tomto termíne zostali.

 

Zástancovia ľudských práv kritizovali dlhé väzenia pre podozrivých v amerických vojenských väzniciach od roku 2001; väčšinu takýchto podozrivých nikdy neobvinili z nijakého zločinu. Takého skupiny tiež vyjadrili obavy v súvislosti s odovzdaním väzňov na ďalšie zadržiavanie v krajinách s chabým dodržiavaním ľudských práv.

 

Identita väzňov v Parváne, medzi ktorými sú občania Tunisu, Ruska i Jordánska, sú väčšinou záhadou, ako aj príčina ich uväznenia, píše Reuters.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies