USA predĺžili program zhromažďovania údajov o telefonátoch

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:19 • 2 min
USA predĺžili program zhromažďovania údajov o telefonátoch

WASHINGTON - Spojené štáty predĺžili kontroverzný program, ktorým Národná bezpečnostná agentúra (NSA) zhromažďuje údaje o telefonátoch.

slovakia

left justify in out

Krátkodobé predĺženie umožní, aby NSA pokračovala v zhromažďovaní údajov o telefonátoch ďalších 90 dní, informovala s odvolaním sa na americké úrady v noci na dnes agentúra DPA.

 

Prezident USA Barack Obama inicioval reformy sledovacieho programu, Kongres však zatiaľ neschválil jeho návrh, aby údaje o telefonátoch uchovávali telekomunikačné firmy, nie vládna agentúra, čoho cieľom je zamedziť prípadnému zneužitiu týchto dát.

 

Program rozsiahleho zberu údajov o telefonátoch odhalil vlani bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, čo viedlo k domácemu i medzinárodnému pobúreniu nad špehovaním občanov USA i ich spojencov. Obhajcovia programu zdôrazňujú, že získavané údaje sú potrebné pri pátraní po podozrivých teroristoch.

 

"Vláda víta príležitosť pracovať s novým Kongresom na realizácií zmien, ktoré žiada prezident," uviedli vo vyhlásení americké ministerstvo spravodlivosti a úrad riaditeľa národných spravodajských služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona