USA predajú Taiwanu zbrane v hodnote 1,3 miliardy dolárov: Môže to narušiť americko-čínske vzťahy

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 13:16 • 2 min
USA predajú Taiwanu zbrane v hodnote 1,3 miliardy dolárov: Môže to narušiť americko-čínske vzťahy

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj zbraní Taiwanu v hodnote 1,3 miliardy dolárov (1,14 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Čína dôrazne odmieta plán USA predať Taiwanu zbrane v hodnote 1,4 miliardy dolárov (v prepočte 1,2 miliardy eur) a požaduje zrušenie tohto obchodu.

 

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang v piatok povedal, že Washington by mal okamžite predaj zastaviť a vyvarovať sa tak narúšaniu vzťahov s Pekingom.

 

Obchod by podľa neho vážne poškodil čínsku suverenitu a bezpečnostné záujmy a je v rozpore so záväzkom Washingtonu viesť politiku jednej Číny.

 

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Heather Nauertová s tým, že Kongres bol s kontraktom zahŕňajúcim okrem iného antiradarové rakety a torpéda oboznámený vo štvrtok a má teraz 30 dní na podanie námietok.

 

Podľa televízie CNN má balík zahŕňať aj technickú podporu systému radarov včasného varovania.

 

USA sú zo zákona povinné predávať Taiwanu vojenské vybavenie na účely sebaobrany. Podľa Nauertovej však predaj zbraní tomuto ostrovnému štátu neznamená, že Washington sa odkláňa od takzvanej politiky jednej Číny.

 

Predaj zbraní Taiwanu je prvým od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu v januári tohto roka. Prichádza však v citlivom období americko-čínskych vzťahov, keďže Trump sa usiluje vytvoriť partnerstvo v obchodnej oblasti a obmedziť jadrový program Severnej Kórey.

 

Podľa čínskeho veľvyslanca vo Washingtone Cchuej Tchien-kchaja rozhodnutie USA predať zbrane Taiwanu môže podkopať americko-čínske vzťahy. Veľvyslanec novinárom na štvrtkovej recepcii povedal, že nedávne kroky v USA vrátane sankcií voči čínskym spoločnostiam narušili dôveru, ktorú sa Donald Trump snažil vybudovať na aprílovom stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom vo svojom floridskom sídle Mar-a-Lago.

 

Hneď po víťazstve vo voľbách Trump rozhneval Peking tým, že prijal gratuláciu od taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, po nástupe do funkcie sa však prihlásil k politike jednej Číny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona