USA predajú Taiwanu zbrane, Čína hrozí sankciami

NETKY.SK • 17 December 2015, 07:16 • 2 min
USA predajú Taiwanu zbrane, Čína hrozí sankciami

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu v stredu formálne informovala Kongres o predaji zbraní Taiwanu vrátane dvoch fregát, protitankových striel či obojživelných vozidiel. Kontrakt má hodnotu 1,83 miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters informovala, že predaj zbraní sa realizuje rok potom, čo ho schválil Kongres, a to napriek odporu zo strany Číny. Ide o prvý veľký predaj zbraní Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoju odpadlícku provinciu, za viac ako štyri roky.


Spojené štáty prestali v roku 1979 diplomaticky uznávať Taiwan a oficiálne podporili pekinskú politiku "jednej Číny". Na druhej strane sú vlastným zákonom o vzťahoch s Taiwanom viazané pomôcť tomuto ostrovnému štátu pri obrane v prípade jeho napadnutia.


Hovorca amerického rezortu diplomacie David McKeeby uviedol, že zbrane sú určené na "podporu úsilia Taiwanu rozvíjať viac inovatívne a asymetrické obranné spôsobilosti". Doplnil, že balík obsahuje fregaty triedy Perry, protitankové strely Javelin a TOW 2B, obojživelné vozidlá AAV-7 či rakety zem-vzduch typu Stinger.


Čína si v reakcii predvolala predstaviteľa amerického veľvyslanectva v Pekingu a oznámila, že uvalí sankcie na firmy, ktoré obchod uskutočnia. Podľa vyjadrenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí je "Taiwan neodňateľnou súčasťou čínskeho územia. Čína dôrazne odmieta predaj zbraní Taiwanu od USA".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies