USA predajú Poľsku moderné rakety typu vzduch-zem

NETKY.SK • 4 Október 2014, 08:42 • 2 min
USA predajú Poľsku moderné rakety typu vzduch-zem

VARŠAVA/WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo na základe kladného stanoviska vládnej Agentúry pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) predaj 40 rakiet vzduch-zem typu JASSM Poľsku. Pre denník Gazeta Wyborcza to dnes uviedol hovorca americkej ambasády vo Varšave Sean O'Hara.

slovakia

left justify in out

Moderné rakety s doletom 370 kilometrov sú určené pre posilnenie obranných schopností strojov poľského letectva typu F-16. Ide o položku z kategórie moderných strategických zbraní, ktorých export z USA musí schváliť vláda i Kongres.
      

Poľský veľvyslanec v USA Ryszard Schnepf v rozhovore pre poľský verejnoprávny rozhlas zdôraznil, že tieto rakety má vo výzbroji iba niekoľko krajín a schválenie ich predaja pre Poľsko označil za veľký diplomatický a politický úspech Varšavy. Súčasne poznamenal, že práve v súčasnosti netreba osobitne zdôrazňovať význam posilnenia obranyschopnosti krajiny.
      

Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý v apríli rokoval o tejto transakcii s americkým rezortným kolegom Chuckom Hagelom pripomenul, že napríklad Fínsko čakalo na podobný krok americkej strany osem rokov. Spokojnosť netajil ani americký veľvyslanec v Poľsku Stephen Mull, ktorý schválenie predaja označil za dôkaz významnej podpory modernizácie poľskej armády zo strany USA.
      

Americká strana už skôr informovala, že dohoda o predaji rakiet, vrátane nového softvéru pre lietadlá F-16, výcviku a logistickej podpory, má hodnotu 500 miliónov dolárov (396 miliónov eur). Poľský veľvyslanec v USA uviedol, že pozitívne rozhodnutie americkej vlády otvára cestu rokovaniam o cene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies