USA pred spustením kubánskeho Twitteru preverovali politickú klímu na Kube

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 09:37 • 2 min
USA pred spustením kubánskeho Twitteru preverovali politickú klímu na Kube

WASHINGTON - Doposiaľ nepublikované dokumenty dokazujú, že do projektu takzvaného Kubánskeho Twitteru financovaného americkou vládou bola zapojená kostarická študentka Paula Cambronerová, ktorá triedila kubánskych používateľov mobilných telefónov na prorevolučných, apolitických a kontrarevolučných. Napísala to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rajiv Shah, šéf Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), ktorá program viedla, pred senátnym výborom vypovedal, že účelom programu nebolo ovplyvňovať politiku na Kube, čo však nezodpovedá popisu práce kostarickej študentky definovaného v dokumentoch.
      

Podľa dokumentov získaných agentúrou AP bolo úlohou externej zamestnankyne ešte pred spustením programu preveriť politickú klímu v krajine. Zamestnankyňu upozornili, že bude prichádzať do styku so "značným množstvom citlivých informácií, s ktorými je nutné zaobchádzať opatrne za účelom ochrany kritických operácií programu". 
      

Program označovaný ako "Kubánsky Twitter", ktorý trval viac než dva roky, obišiel kubánske obmedzenia internetu a vytvoril jednoduchú službu odosielania krátkych správ použiteľnú na organizovanie politických demonštrácií.
      

V takejto sociálnej sieti sa zaregistrovali desaťtisíce Kubáncov, prevažne mladých ľudí. Plánom bolo následne priviesť týchto účastníkov k disentu.
      

Používatelia však nevedeli, že program podporuje vláda USA - že ho vytvorila organizácia spojená s americkým ministerstvom zahraničných vecí, pričom americké zmluvné firmy zhromažďujú osobné údaje účastníkov v nádeji, že tieto informácie by mohli byť jedného dňa použité na politické účely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies