USA pre väzneného pastora uvalili sankcie na dvoch tureckých ministrov

NETKY.SK • 2 August 2018, 06:18 • 2 min
USA pre väzneného pastora uvalili sankcie na dvoch tureckých ministrov

WASHINGTON - Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na dvoch členov tureckej vlády - ministra spravodlivosti Abdulhamita Güla a ministra vnútra Süleymana Soyla.

slovakia

left justify in out

Toto opatrenie je reakciou na kauzu pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku zadržiavajú od roku 2016, oznámila v stredu podľa spravodajskej stanice CNN hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

 

"Nemáme dôkazy, že by pastor Brunson spravil niečo zlé," povedala Sandersová, ktorá Brunsonovo zadržanie v Turecku zároveň označila za "neférové a nespravodlivé".

 

Obom ministrom zmrazia v USA všetok majetok a občania Spojených štátov budú mať zakázané robiť s nimi akékoľvek finančné transakcie.

 

Ministerstvo financií USA sa rozhodlo sankcionovať Güla i Soyla za úlohu, ktorú zohrali pri pastorovom zatknutí a následnom zadržiavaní. Rezort vo vyhlásení oznámil, že obaja ministri sú ako predstavitelia vlády "zodpovední za vážne porušovanie ľudských práv" v Turecku. "Nespravodlivé zadržanie pastora Brunsona a jeho pokračujúce stíhanie tureckými úradmi je jednoducho neprípustné," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin. "Prezident Trump dal jasne najavo, že Spojené štáty očakávajú, že Turecko ho okamžite prepustí," dodal.

 

Turecko však v stredu vyzvalo Spojené štáty, aby zvrátili svoje "zlé rozhodnutie" sankcionovať ministrov, v opačnom prípade pohrozilo "bezodkladným" odvetným opatrením.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí označilo americké sankcie za "neúctivý zásah do nášho právneho systému", ktorý poškodí "konštruktívne úsilie o riešenie problémov medzi oboma krajinami".

 

Pokus USA uvaliť sankcie na dvoch našich ministrov neostane bez opätovania, reagoval samostatne turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. "Nemôžeme vyriešiť naše problémy, pokiaľ si americká vláda neuvedomí, že svoje nezákonné požiadavky prostredníctvom takejto metódy nedosiahne," napísal na Twitteri.

 

Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir. V decembri 2016 ho však zatkli a obvinili z členstva v hnutí exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. Neskôr voči 50-ročnému pastorovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády. Američan všetky obvinenia rezolútne odmieta. V stredu 25. júla ho presunuli do domáceho väzenia. Podľa rozhodnutia tureckého súdu však nemôže opustiť svoj dom ani krajinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies