USA požiadali o hlasovanie BR OSN o sankciách proti Severnej Kórei

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 07:33 • 2 min
USA požiadali o hlasovanie BR OSN o sankciách proti Severnej Kórei

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN by mala dnes hlasovať o návrhu rezolúcie, ktorá uvalí prísne nové sankcie na Severnú Kóreu v reakcii na jej poslednú jadrovú skúšku a odpálenie rakety dlhého doletu. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

O hlasovanie na dnešnom zasadnutí BR OSN požiadali Spojené štáty, ktoré pripravili návrh rezolúcie spoločne s Čínou po niekoľkých týždňoch rokovaní medzi Washingtonom a Pekingom, najbližších spojencom Pchjongjangu.

 

Hlasovanie oddialilo o niekoľko dní Rusko, ktoré žiadalo viac času na preštudovanie dlhého textu a údajne navrhlo aj určité zmeny, píše agentúra AP. Zasadnutie rady sa začne o 21.00 h SEČ.

 

Rezolúcia bude v prípade schválenia vyžadovať od všetkých členov OSN inšpekcie všetkého nákladu smerujúceho do KĽDR i opúšťajúceho izolovanú komunistickú krajinu s cieľom nájsť prípadné nelegálne položky.

 

Návrh hovorí podľa agentúry Reuters okrem iného o zákaze všetkého zbrojného dovozu a vývozu, ako aj bezprecedentnom zákaze poskytnúť Severnej Kórei akékoľvek vybavenie, ktoré by mohlo prispieť k operačnému potenciálu jej ozbrojených síl, napríklad i nákladných vozidiel, ktoré možno upraviť na armádne účely.

 

Podľa USA pôjde o najprísnejšie sankcie voči Pchjongjangu zo strany BR OSN za viac než dve desaťročia.

 

Skupina expertov OSN v pondelok zverejnila správu, podľa ktorej nič nenaznačuje, že Severná Kórea mieni ukončiť svoj jadrový alebo raketový program v dôsledku doterajších sankcií svetovej organizácie.

 

V správe pre BR OSN experti vyjadrili "vážne pochybnosti" o "celkovej účinnosti" sankcií. V období jedného roka od februára 2015 podľa nich Pchjongjang úspešne obchádzal sankčné opatrenia a naďalej rôznymi spôsobmi získaval zakázané položky, ako aj vyvážal pomocou nastrčených firiem technológiu balistických rakiet a zbrane do blízkovýchodných a afrických krajín.

 

"Všetky tieto aktivity uľahčuje nízka úroveň uskutočňovania rezolúcii Bezpečnostnej rady členskými štátmi... Dôvody sú rôzne, avšak patrí k nim nedostatok politickej vôle, nedostatočná legislatíva, nepochopenie rezolúcií a nízka priorita (pre tieto opatrenia)," citovala zo správy agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies