USA požiadali Mexiko o vydanie narkobaróna Guzmána krátko pred jeho útekom

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 08:00 • 2 min
USA požiadali Mexiko o vydanie narkobaróna Guzmána krátko pred jeho útekom

MEXIKO - Mexická vláda potvrdila, že Spojené štáty požiadali Mexiko o vydanie narkobaróna Joaquína Guzmána približne dva týždne pred jeho útekom z prísne stráženého väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mexickému drogovému bossovi Joaquínovi Guzmánovi prezývanému "El Chapo" (Krpec) pri sobotňajšom úteku podľa predpokladu vyšetrovateľov pravdepodobne pomáhali členovia bezpečnostného personálu.

 

Generálna prokurátorka Arely Gómezová Gonzálezová potvrdila, že informovala kongresový výbor o americkej žiadosti o jeho vydanie podanej 25. júna. Gómezová dala pokyn na preskúmanie tejto žiadosti a jej predloženie súdom na posúdenie.

 

Guzmán unikol minulú sobotu tajne vykopaným tunelom, ktorý ústil do budovy ležiacej juhozápadne od väznice. Podzemná chodba bola 1,5 kilometra dlhá, približne 1,7 metra vysoká a 80 centimetrov široká a mala aj osvetlenie a vetranie. Zemina sa z tunela vyvážala motorkou jazdiacou po koľajniciach.

 

Guzmána, jedného z vodcov obávaného drogového kartelu Sinaloa a jedného z najvplyvnejších zločincov Mexika, zatkli vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, keď bol viac ako desať rokov na úteku. "El Chapo" figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

 

Guzmána prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona