USA požadujú zasadnutie BR OSN ohľadne paľby z pásma Gazy na Izrael

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 07:21 • 2 min
USA požadujú zasadnutie BR OSN ohľadne paľby z pásma Gazy na Izrael

NEW YORK - Spojené štáty vyzvali na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v súvislosti s vývojom na hraniciach palestínskeho pásma Gazy, odkiaľ militanti vypálili desiatky rakiet a mínometných granátov na južný Izrael, pričom zranili troch vojakov.

slovakia

left justify in out

Americká misia pri OSN očakáva, že zasadnutie sa uskutoční v stredu popoludní (newyorského času).

 

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že Bezpečnostná rada by mala vyjadriť pobúrenie a odpovedať na utorkové útoky z pásma Gazy, ktoré boli podľa nej najväčšie od roku 2014 a namierené proti "nevinným izraelským civilistom". Zodpovednosť za tento vývoj musí niesť palestínske vedenie, dodala Haleyová.

 

Izraelské sily odpovedali na spomínané útoky náletmi na rôzne ciele v pásme Gazy. Armáda uviedla, že väčšinu projektilov vypálených z tohto palestínskeho územia sa podarilo zachytiť, traja vojaci však utrpeli zranenia, čo  zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej izraelskej odvety.

 

Jeden mínometný granát dopadol blízko materskej školy iba krátko pred jej otvorením.

 

Najnovšie útoky nasledujú po niekoľkých týždňoch masových protestov Palestínčanov pozdĺž hranice pásma Gazy s Izraelom, pri ktorých zahynulo v dôsledku izraelskej paľby vyše 110 osôb, v mnohých prípadoch neozbrojených demonštrantov. Izrael vyhlasuje, že za toto krviprelievanie nesie zodpovednosť radikálne hnutie Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda.

 

Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon vyzval Bezpečnostnú radu a generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa, aby "ostro odsúdili Hamas a nechali túto teroristickú organizáciu zodpovedať sa za najnovšie útoky". Izraelské ministerstvo zahraničných vecí predtým vyjadrilo očakávanie, že utorňajšie teroristické útoky odsúdia i jednotlivé vlády vo svete.

 

Vyslanec EÚ v Izraeli Emanuele Giaufret napísal v utorok na Twitteri, že takéto "nerozlišujúce útoky sú úplne neprijateľné" a zaslúžia si "bezvýhradné odsúdenie".

 

Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na južné časti Izraela najmenej 50 rakiet a mínometných granátov, čo predstavuje najprudšie ostreľovanie od vojny medzi Izraelom a Hamasom v roku 2014. Izraelská armáda zase potvrdila viac ako 60 náletov na rôzne objekty v pásme Gazy, medzi ktorými mali byť nedokončený tunel na styku hraníc s Egyptom a Izraelom, úkryty pre drony alebo dielňa na výrobu rakiet. Palestínska paľba napriek tomu pokračovala aj v nočných hodinách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies