USA potrebujú viac než lacné peniaze

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:32 • 2 min
USA potrebujú viac než lacné peniaze

USA potrebujú viac než lacné peniaze

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty už zažili aj lepšie časy, než aké prežívajú teraz. Na zistenie tohto faktu netreba podľa komentára nemeckého denníka Die Welt pozerať na vysoko zadlžený štátny rozpočet. Stačí si pozrieť údaje o vývoji ich ekonomiky.
      Spojené štáty sa dostali do mizérie, lebo už nemajú nijaké peniaze, ktorými by sa dal v ekonomike zvýšiť dopyt. Jednopercentný vzostup ekonomiky v druhom štvrťroku je prislabý na to, aby sa už dlhé mesiace vysoká miera nezamestnanosti dala znížiť na prijateľnú úroveň. Zlá situácia na pracovnom trhu obmedzuje domácu spotrebu, ktorá je pre Spojené štáty taká dôležitá.
      USA už nahromadili nebotyčný štátny dlh. A tento proces pokračuje s malými výnimkami už tri roky od prepuknutia ostatnej finančnej a hospodárskej krízy.
      Predchodcovia prezidenta Baracka Obamu bojovali proti poklesu tempa hospodárskeho rastu krajiny programami na podporu ekonomiky a daňovými darmi obyvateľstvu. Obama otvoril ventily, ktorými prúdi hotovosť do obehu, ešte viac. Medzitým sa krajina dostala do situácie, v ktorej už niet peňazí na netrhovú podporu ekonomiky.
      Mnohé vládne programy priniesli veľmi málo. Investori neustále lipnú na rozhodnutiach americkej centrálnej banky Fed, akoby vzostup alebo pád ešte stále najsilnejšej svetovej ekonomiky závisel od slov predsedu Fed Bena Bernankeho. Ten sa zatiaľ zdráha nakupovať dlhopisy americkej vlády, čím by pustil do obehu ďalšie stovky miliárd ničím nekrytých dolárov.
      Spojené štáty musia získať peniaze na investície inde. Je jasné, že krajina, aby uviedla do tempa svoju ekonomiku, potrebuje nielen lacné peniaze.
      Americké podniky sa musia stať inovatívnejšími, pružnejšími a konkurencieschopnejšími. Okrem toho musí Amerika modernizovať svoju infraštruktúru.
      Pre štát, ktorý musí v strednodobom horizonte sporiť ešte viac než doteraz, je to ťažká úloha. Peniaze na naliehavé investície musí zobrať z iných sektorov. Pokiaľ sa Washington nepustí do tejto úlohy, krajina nebude zdravá - a to bez ohľadu na kurz, ktorý bude realizovať jej centrálna banka.
Zdroj: TASR/Die Welt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies