USA pošlú do Nepálu záchranársky tím a prvý milión dolárov

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 09:02 • 2 min
USA pošlú do Nepálu záchranársky tím a prvý milión dolárov

WASHINGTON - Spojené štáty pošlú po ničivom zemetrasení do Nepálu záchranársky tím vycvičený na pomoc pri katastrofách a schválili aj počiatočnú finančnú pomoc vo výške milión dolárov. Informovali o tom americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie pripravilo o život najmenej 1130 ľudí v hornatom ázijskom štáte a tiež približne 50 ľudí v troch ďalších krajinách - v Indii, oblasti Tibetu v Číne a Bangladéši.

 

Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) uviedla na sociálnej sieti Twitter, že spolupracuje s Úradom USA pre pomoc pri zahraničných katastrofách (OFDA) na vyslaní tímu. USAID zároveň označila vyčlenenú sumu peňazí za prvú pomoc "pri riešení okamžitých potrieb".

 

OFDA na Twitteri napísal, že situáciu sleduje a je v stave pohotovosti.

Čoraz viac silnejú obavy z humanitárnej katastrofy v chudobnom himalájskom štáte s 28 miliónmi obyvateľov, ktorý dnes zasiahlo silné zemetrasenie s predbežne stanovenou magnitúdou 7,8. Niektoré zdroje, napríklad agentúra Reuters, uvádzajú magnitúdu 7,9.

 

Nepálska vláda už požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Susedná India, ktorú takisto postihli otrasy, zareagovala na žiadosť o pomoc ako prvá a poslala do Nepálu vojenské lietadlo so zdravotníckym vybavením a záchrannými skupinami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies