Bombardéry a stíhačky USA preletom predviedli svoju silu KĽDR: Šéfovia vlád vyzývajú Čínu, aby vyvíjala tlak na Kóreu

NETKY.SK • 31 August 2017, 15:05 • 2 min
Bombardéry a stíhačky USA preletom predviedli svoju silu KĽDR: Šéfovia vlád vyzývajú Čínu, aby vyvíjala tlak na Kóreu

SOUL - Juhokórejská armáda dnes oznámila, že Spojené štáty vyslali nadzvukové bombardéry B-1B a stíhačky F-35 na prelet ponad Južnú Kóreu, aby tak demonštrovali silu. Ich akcia nasledovala po najnovšom severokórejskom odpálení balistickej strely.

slovakia

left justify in out

Veľká Británia a Japonsko vyzvali dnes Čínu na využitie svojho vplyvu na nátlak na Severnú Kóreu, aby zastavila vývoj rakiet a jadrových zbraní.

 

"Čína má v tomto špecifickú pozíciu, majú vplyv na Severnú Kóreu a nazdávam sa, že by sme mohli povzbudiť Čínu, aby tento vplyv uplatnila," uviedla britská premiérka Theresa Mayová v Tokiu na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s japonským premiérom Šinzóom Abem.

 

Mayová prišla na návštevu Japonska krátko po tom, ako Severná Kórea odpálila ponad Japonsko raketu. Uviedla, že globálne odsúdenie tohto odpálenia by mali sprevádzať aj činy. S Abem sa dohodli, že budú aj s inými spolupracovať na stupňovaní nátlaku na Severnú Kóreu vrátane urýchlenia implementácie sankcií.

 

Čo sa týka brexitu, Mayová chce posunúť obchodné a investičné vzťahy s Japonskom na "úplne novú úroveň".

 

Britská premiérka sa dnes stretla v Tokiu aj s japonskými podnikateľskými lídrami v snahe rozptýliť ich obavy z dôsledkov brexitu a upevniť obchodné vzťahy v čase, keď sa jej krajina pripravuje na odchod z Európskej únie.

 

Mayová vyslovila odhodlanie dosiahnuť to, aby z Británie bola ešte globálnejšia krajina, ktorá "prehlbuje obchodné vzťahy so starými priateľmi a novými spojencami po celom svete". "A nie je veľa miest, kde sú na to väčšie príležitosti ako v Japonsku," dodala.

 

Japonsko, ktoré s EÚ rokuje o vlastnej obchodnej dohode, otvorene vyjadruje obavy z dôsledkov brexitu pre svoje firmy pôsobiace v Spojenom kráľovstve.

 

Krátko po príchode do krajiny sa Mayovej pýtali na medializované správy, že plánuje odísť z funkcie v auguste 2019. Poprela to a zaviazala sa, že povedie Konzervatívnu stranu do parlamentných volieb v roku 2022.

 

Theresa Mayová dnes tiež navštívila japonskú vojnovú loď, aby podčiarkla prehlbujúce sa vzťahy aj v otázkach bezpečnosti medzi oboma krajinami. Spolu s japonským ministrom obrany Icunorim Onoderom nastúpila na loď Izumo na námornej základni v Jokosuke, južne od Tokia. "Moja dnešná návšteva je znakom zlepšujúcej sa spolupráce a partnerstva, ktoré máme v záležitostiach obrany," uviedla britská premiérka.

 

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany v Soule dnes uviedol, že na výcviku s juhokórejskými stíhačkami F-15 sa zúčastnili dva bombardéry B-1B a dve stíhačky F-35 patriace americkej armáde.

 

Takéto prelety sú bežné, keď na Kórejskom polostrove narastá nevraživosť. Polostrov je po formálnej stránke vo vojnovom stave, pretože kórejská vojna z rokov 1950-1953 sa skončila iba prímerím, nie mierovou zmluvou.

 

Severná Kórea (KĽDR), izolovaný štát so stalinistickým režimom, v noci na utorok 29. augusta vystrelila ponad severné Japonsko raketu stredného doletu, schopnú niesť jadrovú zbraň. KĽDR to neskôr označila za "významnú predohru" obsadenia amerického územia - ostrova Guam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies