USA poslali do Moskvy list o Snowdenovi

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 08:07 • 2 min
USA poslali do Moskvy list o Snowdenovi

MOSKVA - Ruská vláda dostala z Washingtonu list, v ktorom Američania deklarujú svoj postoj k Edwardovi Snowdenovi, ktorý sa už viac ako mesiac zdržiava na moskovskom letisku.

slovakia

left justify in out

Ruské ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok potvrdilo, že korešpondencia dorazila v stredu, teda v deň, keď mal exspolupracovník amerických tajných služieb dostať povolenie na opustenie priestorov letiska a vstup na ruské územie. Minister spravodlivosti USA Eric Holden v liste vysvetľuje ruským orgánom okolnosti pozície Washingtonu voči Snowdenovi a jeho štatútu v Rusku. To odmieta spoluprácu s ním, no zároveň odmieta aj jeho vydanie do USA, keďže Moskva s Washingtonom nemá dohodu o odovzdávaní stíhaných osôb. V liste však Američania o nič také nežiadajú.

Snowden, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, sa nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady nemôže opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowden chcel už dávnejšie požiadať o politický azyl v Rusku, tamojší prezident Vladimir Putin mu však odkázal, že v krajine bude vítaný len vtedy, ak prestane poškodzovať americké záujmy. USA ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden zatiaľ ostáva v tranzitnej zóne letiska, kým ruské úrady nezvážia jeho žiadosť o dočasný azyl. Američan totiž zatiaľ nedostal žiadny dokument, ktorý by mu umožnil Šeremetevo opustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona