USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na odmínovanie

NETKY.SK • 10 August 2022, 6:41 • 2 min
USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na odmínovanie

WASHINGTON – Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že plánuje poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 89 miliónov dolárov určenú na odmínovanie. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN.

slovakia

left justify in out

Pomoc bude určená pre 100 odmínovacích tímov, ktoré budú v priebehu nasledujúceho roka pracovať v najviac zamínovaných oblastiach na Ukrajine. USA poskytnú ukrajinským tímom výcvik aj vybavenie. Ministerstvo nespresnilo, kde bude tento výcvik prebiehať, uviedlo iba, že to bude na dostupnom mieste pre Ukrajincov.

 

      

Spomínaných 89 miliónov dolárov nepôjde priamo ukrajinskej vláde, ale mimovládnym organizáciám a súkromným firmám, ktoré spolupracujú s vládou na odmínovaní. USA upozorňujú, že ruské sily na Ukrajine často ukrývajú výbušniny do hračiek a trblietavých predmetov, aby pritiahli pozornosť detí.

 

Tieto „hrozné praktiky“ podľa amerického ministerstva pripomínajú taktiku militantov z Islamského štátu v Sýrii. Vláda v Kyjeve uvádza, že až 160 000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je zamínovaných alebo sa tam nachádzajú iné nevybuchnuté výbušné zariadenia.

 

Možno vás zaujme: Z Ukrajiny vyplávali ďalšie dve lode s obilninami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona