USA poskytnú Južnému Sudánu potravinovú pomoc vo výške 135 miliónov eur

NETKY.SK • 12 August 2014, 18:42 • 2 min
USA poskytnú Južnému Sudánu potravinovú pomoc vo výške 135 miliónov eur

WASHINGTON - Spojené štáty poskytnú približne 135 miliónov eur na potravinovú pomoc pre Južný Sudán. Oznámil to dnes Biely dom, ktorý ako dôvod tohto rozhodnutia uviedol riziko hladomoru.

slovakia

left justify in out

"Juhosudánsky ľud trpí preto, že tamojší lídri nie sú schopní uprednostniť záujmy obyvateľov pred svojimi vlastnými. Prezident Salva Kiir a Riek Machar musia okamžite prevziať zodpovednosť za zabránenie ďalšiemu zbytočnému utrpeniu obyvateľstva," uviedla americká poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.
     

Mocenský súboj medzi prezidentom Salvom Kiirom a povstaleckým lídrom Riekom Macharom vyvolal v Južnom Sudáne násilie medzi príslušníkmi ich etnických skupín - Dinkami a Nuermi. Okrem tisícov obetí musel vyše milión obyvateľov opustiť svoje domovy. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International a OSN obvinili znepriatelené strany z etnicky motivovaných zverstiev.
     

Boje sa výrazne zmiernili po podpísaní prímeria 10. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies