Američania sa rozťahujú vo východnej Európe: Posilnia svoju vojenskú prítomnosť

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 15:21 • 2 min
Američania sa rozťahujú vo východnej Európe: Posilnia svoju vojenskú prítomnosť

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA vyšle vo februári budúceho roka do východnej Európy jednu z tzv. obrnených brigádnych bojových skupín v rámci snahy o rotáciu amerických vojsk v tomto regióne.

slovakia

left justify in out

Cieľom je "ubezpečiť spojencov znepokojených hrozbami zo strany Ruska", informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA.

 

Americká armáda by podľa nich mala ešte dnes oznámiť, že spolu s brigádnou skupinu vyšle do Európy aj "úplnú sadu výzbroje", ktorá bude robustnejšou a modernejšou náhradou doterajšej "výcvikovej výzbroje" umiestnenej v danom regióne.


Útvar daného typu podľa AP tvorí približne 4500 vojakov, desiatky ťažkých vozidiel a tankov, ako aj ďalšia výzbroj. Oznámenie Pentagónu o posilnení vojenskej prítomnosti by malo "zmierniť obavy v Európe, kde spojenci začuli frflanie ohľadne odstraňovania vopred umiestnenej výzbroje a mali strach, že USA sťahujú svoju podporu".


Podľa zdrojov AP armáda vyšle do Európy aj dodatočné komunikačné zariadenia pre spojenie veliteľských jednotiek s tamojšími brigádami. "Tieto zmeny podčiarkujú sľuby lídrov obrany, že budú chrániť Európu, a vyšlú signál Moskve, že akákoľvek agresia voči spojencom (USA) by bola neprijateľná," komentuje agentúra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies