USA posiela do Jordánska stíhačky

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 13:24 • 2 min
USA posiela do Jordánska stíhačky

WASHINGTON/AMMÁN - Spojené štáty posielajú do Jordánska rakety Patriot a stíhačky typu F-16.

slovakia

left justify in out

V štáte susediacom so Sýriou majú byť použité počas vojenských cvičení od 9. do 20. júna. V krajine by však po konzultácii s jordánskymi úradmi mohli ostať aj dlhšie, informovali americkí predstavitelia. Tento krok vyvolal okamžitú kritiku zo strany Moskvy, ktorá Západ obviňuje z dodávania zbraní do Sýrie. Rusko pritom samo predáva zbrane tamojšiemu režimu, pričom sa obhajuje tým, že kontrakty boli podpísané už pred začiatkom tamojšej občianskej vojny.

Cvičenia s názvom Horlivý lev budú zahŕňať viac než 8 000 vojakov z 19 krajín. "Tieto každoročné cvičenia zvýšia pripravenosť jordánskej armády. Tento rok potrebujeme viac moderných zbraní," uviedol jordánsky minister pre informácie Muhammad al-Mumání pre agentúru Reuters. 

Pokiaľ v Jordánsku ostanú, rakety Patriot by mohli byť použité na ochranu krajiny, spojenca USA, pred možným raketovým útokom, keďže sýrsky konflikt hrozí prerásť do konfliktu regionálneho. Žiadne oficiálne stanovisko doteraz nepotvrdilo stiahnutie Patriotov či stíhačiek z Jordánska po skončení manévrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies