USA ponúknu Turecku technológie na zablokovanie IS na sýrskej hranici

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:58 • 2 min
USA ponúknu Turecku technológie na zablokovanie IS na sýrskej hranici

WASHINGTON - Spojené štáty urýchľujú snahy pomôcť Turecku pri strážení jeho hranice so Sýriou a prvýkrát poskytnú Ankare moderné technológie vhodné pre tento účel.

slovakia

left justify in out

Uviedli to dnes vysokopostavení americkí predstavitelia. Washington a Ankara už dlhé mesiace diskutujú o tom, ako uzavrieť posledný úsek turecko-sýrskej hranice - 98-kilometrový pás, ktorý slúži bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ako diaľnica pre pašovanie bojového materiálu a tovaru na čierny trh.

 

Islamský štát kontroluje územie na sýrskej strane tejto hranice a kroky na jej zabezpečenie sú ešte naliehavejšie po novembrových krvavých útokoch v Paríži. Niektorí parížski útočníci využili alebo sa pokúsili využiť slabú ochranu hranice pri cestovaní medzi územím ovládaným IS a Európou, dodali americkí predstavitelia citovaní dnes tlačovou agentúrou Reuters.

 

Americký viceprezident Joe Biden má pricestovať dnes do Turecka, kde sa stretne s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a premiérom Ahmetom Davutoglom. Budú spolu diskutovať o boji proti IS.

 

Návšteva Bidena v Istanbule je najnovšou v celom rade dôležitých návštev u tohto spojenca v NATO. Americký minister vnútornej bezpečnosti Jeh Johnson bude viesť vo februári delegáciu, ktorá ponúkne tureckej vláde špeciálne technológie na stráženie hranice, uviedli americkí predstavitelia pre agentúru Reuters.

 

V americkom zozname ponúkaného vybavenia budú pravdepodobne aerostatické prieskumné balóny a technológie na odhaľovanie tajných tunelov. USA sú pripravené podeliť sa aj s metódami zisťovania materiálu použitého v improvizovaných výbušných zariadeniach.

 

Turecko v súvislosti s dianím v Sýrii vystupňovalo opatrenia na zabezpečenie vzájomnej hranice, napríklad tam rozmiestnilo ďalších 25.000 vojakov a nainštalovalo betónové zátarasy či ploty.

 

Napriek tomu americký minister obrany Ash Carter povedal minulý mesiac v Kongrese, že "Turecko musí urobiť viac pri zabezpečení svojej často priepustnej hranice" so Sýriou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies