USA ponúkli odmenu päť miliónov dolárov za informácie o jednom z vodcov IS

NETKY.SK • 19 November 2015, 07:52 • 2 min
USA ponúkli odmenu päť miliónov dolárov za informácie o jednom z vodcov IS

WASHINGTON - Spojené štáty vypísali v stredu odmenu vo výške päť miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k miestu pobytu a identifikácii jedného z vodcov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Muhammada Šimálího. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Šimálí je zodpovedný za zabezpečovanie prepravy potenciálnych bojovníkov Islamského štátu z Austrálie, Európy a Blízkeho východu cez Turecko do Sýrie.


Šimálího meno sa s Islamským štátom - predtým známym ako al-Káida v Iraku - spája od roku 2005. V súčasnosti pôsobí ako predseda výboru IS pre prisťahovalectvo a logistiku a je zodpovedný za prepravu zahraničných teroristov cez turecké mesto Gaziantep do sýrskeho pohraničného mesta Džarábulus, ktoré kontroluje IS.


Šimálí a jeho výbor pre prisťahovalectvo a logistiku riadia pašeráctvo, bankové prevody a prepravu zásob z Európy, severnej Afriky a Arabského polostrova do Sýrie a Iraku.


V roku 2014 zabezpečoval Šimálí prepravu potenciálnych bojovníkov IS z Austrálie, Európy a Blízkeho východu cez Turecko do Sýrie a viedol stredisko pre odvedencov v sýrskom meste Azáz, uvádza sa v správe amerického ministerstva zahraničných vecí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona