USA ponúkli milióny dolárov za dolapenie teroristických vodcov v západnej Afrike

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 08:55 • 2 min
USA ponúkli milióny dolárov za dolapenie teroristických vodcov v západnej Afrike

WASHINGTON - Spojené štáty ponúkli odmeny od troch do siedmich miliónov dolárov za informácie vedúce k vypátraniu kľúčových vodcov teroristických organizácií v západnej Afriky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej USA použili program odmien v západoafrickom regióne vôbec po prvý raz.

slovakia

left justify in out

Odmeny sa vzťahujú na chytenie lídrov organizácie Al-Káida v islamskom Maghrebe (AQIM), Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJWA), takzvanej Maskovanej brigády (al-Mulasamín) a militantnej nigérijskej sekty Boko Haram.

Najvyššiu, sedemmiliónovú odmenu schválil minister zahraničných vecí USA John Kerry v prípade vodcu Boko Haramu, Nigérijčana Abubakara Shekaua. Washington obviňuje túto skupinu z vlaňajšieho bombového útoku na sídlo OSN v Abuji, ktorý si vyžiadal najmenej 23 mŕtvych a 80 zranených. 

Päťmiliónovú odmenu dostane ten, kto poskytne informácie o mieste pobytu jedného z popredných veliteľov  AQIM Jahju abú Hammáma a veliteľa Maskovanej brigády, alžírskeho teroristu Muchtára Belmuchtára. 

Hammám sa podľa USA podieľal na plánovaní viacerých útokov a únosov v severnej a západnej Afrike, a tiež na zavraždení francúzskeho rukojemníka v roku 2010. Belmuchtárova skupina viedla januárový útok na plynárenský ťažobný komplex Ajn Amenás v Alžírsku a podieľala sa aj na májovom útoku na francúzsku uránovú baňu v Nigeri.

Trojmiliónová odmena bola vypísaná za dolapenie ďalšieho lídra AQIM Málika abú Abdalkarima a hovorcu skupiny MUJWA Oumara Oulda Hamahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies