USA pomáhajú Pakistanu pri pátraní po vojakoch zasypaných lavínou

NETKY.SK • 10 Apríl 2012, 06:53 • 2 min
USA pomáhajú Pakistanu pri pátraní po vojakoch zasypaných lavínou

USA pomáhajú Pakistanu pri pátraní po vojakoch zasypaných lavínou - Svet Spojené štáty americké vyslali v nedeľu do Pakistanu tím expertov, aby pomohol pri pátraní po 135 ľuďoch, ktorých deň predtým zasypala veľká lavína vo vojenskej základni vysoko v Him

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty americké vyslali v nedeľu do Pakistanu tím expertov, aby pomohol pri pátraní po 135 ľuďoch, ktorých deň predtým zasypala veľká lavína vo vojenskej základni vysoko v Himalájach blízko hraníc s Indiou.
      Lavína zasypala hlavný štáb pluku pakistanskej armády o 5.45 h na ľadovci Siačen vo výške 4500 metrov nad morom, na jednom z najnehostinnejších miest v oblasti rozdeleného Kašmíru, ktorý si nárokujú India i Pakistan.
      Na mieste nehody pri ľadovci Siačen hľadá nezvestných 240 pakistanských vojakov a civilistov s pomocou lavínových psov a ťažkých strojov, vrátane bagrov, informovala armáda. Doteraz nenašli nikoho, živého či mŕtveho.
      Hovorca pakistanskej armády generál Asár Abbás v nedeľu večer povedal, že je nejasné, či je niekto zo zasypaných ešte nažive. Nezvestných je najmenej 124 vojakov a 11 civilných dodávateľov.
      "Už sa stali zázraky a uväznení ľudia boli zachránení po viacerých dňoch... Preto sa národ bude modliť za uväznených vojakov," povedal generál vo vysielaní televízie Geo.
      Náčelník generálneho štábu pakistanskej armády navštívil v nedeľu miesto nehody a osobne dohliadal na záchrannú operáciu. 
      USA vyslali do Islamabadu tím ôsmich expertov, aby poskytli Pakistancom technickú pomoc. Pakistan s nimi bude konzultovať aká pomoc je potrebná, aby sa záchranná operácia zrýchlila.
      Lavína na ľadovci Siačen, ktorý sa nachádza v severnom cípe rozdeleného Kašmíru, ukázal na riziká, akým čelia tamojšie vojenské posádky. Tisíce indických i pakistanských vojakov tam čelia mrazu, chorobe z vysokej nadmorskej výšky (6700 metrov nad morom), vetru a izolácii po celé mesiace. Ľadovec je známy ako najvyššie položené bojisko sveta.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona