USA pokračujú v náletoch pri Arbíle, Kurdi žiadajú zbrane

NETKY.SK • 10 August 2014, 22:36 • 2 min
USA pokračujú v náletoch pri Arbíle, Kurdi žiadajú zbrane

ARBÍL - Spojené štáty pokračovali dnes v cielených vzdušných útokoch na ciele militantov z organizácie Islamský štát (IS) v okolí Arbílu, hlavného mesta poloautonómneho kurdského regiónu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Centrálne velenie (CENTCOM).

slovakia

left justify in out

Útok sa uskutočnil približne o 08.15 h SELČ, pričom americké lietadlo zasiahlo a zničilo vozidlo IS, z ktorého islamisti ostreľovali kurdské sily rozmiestnené na prístupových cestách k Arbílu, uviedlo Centrálne velenie. Po tomto útoku nasledovali ďalšie štyri nálety na  nákladné vozidlá a mínometné hniezda.

 

Cieľom náletov uskutočnených bezpilotným lietadlom a americkými stíhačkami, je pomôcť kurdským milíciám péšmarga v boji proti islamistom pri Arbíle, kde sa nachádza americký konzulát a americko-iracké vojenské operačné stredisko. 

 

Prvé dve vlny amerických náletov na pozície islamistov z organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku sa uskutočnili v piatok, bezprostredne po tom, čo vzdušné útoky vo štvrtok odsúhlasil americký prezident Barack Obama s cieľom chrániť občanov USA v Arbíle a zabrániť možnej genocíde jezídov. Členovia tejto náboženskej menšiny utiekli pred bojovníkmi IS do pohoria Sindžár, kde sú však bez jedla a vody. Americké a neskôr aj britské nákladné lietadlá im preto začali zhadzovať humanitárnu pomoc.  Ďalšie štyri nálety na pozície džihádistov v severnom Iraku nasledovali v sobotu.

 

Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání v tejto súvislosti dnes požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby Kurdom pomohlo dodávkami zbraní. "My nebojujeme s teroristickou organizáciou, bojujeme s teroristickým štátom," vyhlásil Barzání na tlačovej konferencii s francúzskym ministrom zahraničných vecí Laurentom Fabiusom.

 

Dnes na poludnie miestneho času uplynulo ultimátum, ktoré dali islamisti asi 300 rodinám jezídov. Mali prestúpiť na islam, inak ich popravia. O ich osude zatiaľ nie je nič známe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies