USA pokračuje v agresívnej politike voči Rusku: Uvalili na nové sankcie a vyhostia 35 diplomatov

NETKY.SK • 30 December 2016, 09:10 • 2 min
USA pokračuje v agresívnej politike voči Rusku: Uvalili na nové sankcie a vyhostia 35 diplomatov

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama uvalil včera na Rusko nové sankcie ako odvetu na zasahovanie do prezidentských volieb v USA prostredníctvom hakerských útokov na weby a e-mailové kontá amerických politických strán. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu. Spolu s rodinami musia opustiť územie USA v priebehu 72 hodín. Washington označil týchto diplomatov za neželané osoby, pretože konali "spôsobom, ktorý nie je v súlade s ich diplomatickým postavením".

 

Obama tiež oznámil, že Rusi už nebudú mať prístup ku dvom komplexom v amerických štátoch Maryland a New York, ktoré sú majetkom ruskej vlády.

 

Ruskí predstavitelia popreli obvinenia Obamovej vlády, že sa ruská vláda pokúšala ovplyvniť americké prezidentské voľby. Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo tento novozvolený americký prezident označil za absurdné.

 

Moskva ústami kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova vyjadrila poľutovanie nad včerajším uvalením daných reštriktívnych opatrení Obamovou administratívou, pričom zvažuje i odvetné kroky. Peskov zároveň označil zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu za "nepredvídateľnú" a "agresívnu".

"Takéto kroky americkej vlády, ktorá bude v úrade už iba tri týždne, majú za cieľ dve veci: uštedriť ďalšiu ranu rusko-americkým vzťahom, ktoré sú už aj tak dosť chabé, a podkopať zahraničnú politiku prichádzajúcej administratívy novozvoleného prezidenta," uzavrel hovorca Kremľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona