USA pohrozilo Iraku zavedením prísnych sankcií

NETKY.SK • 6 Január 2020, 09:25 • 2 min
USA pohrozilo Iraku zavedením prísnych sankcií

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že pokiaľ iracký parlament schváli, aby vojaci USA opustili krajinu, zavedie pre Irak tvrdé sankcie.

slovakia

left justify in out

Podmienky USA 

"Ak sa zachovajú nejako nepriateľsky, ak urobia niečo, čo budeme pokladať za neprimerané, uvalíme na Irak sankcie, veľmi prísne sankcie," povedal Trump novinárom v prezidentskom lietadle Air Force One, počas včerajšieho letu späť do Washingtonu z dovolenky na Floride. 

 

img

 

Smrť Solejmániho 

V Iraku sa v súčasnosti nachádza okolo 5000 amerických vojakov. Iracký parlament schválil počas včerajších hodín na mimoriadnom zasadnutí rezolúciu, ktorá poveruje vládu, aby vyhostila zahraničných vojakov z krajiny. Tí v Iraku pod velením Spojených štátov bojujú v koalícii proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Rezolúcia je však reakciou na piatkové zabitie vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního neďaleko medzinárodného bagdadského letiska, ktorého pri cielenom útoku usmrtil americký dron.

 

img

 

Vyhrotené vzťahy aj s Iránom 

Trump pred novinármi zopakoval vyhrážku, že USA podniknú "veľkú odvetu" proti Iránu, ak sa pokúsi pomstiť za zabitie generála Solejmáního. Prezident odmietol ostrú kritiku, ktorú si vyslúžil za svoje skoršie varovania, že medzi cieľmi amerického bombardovania v Iráne budú aj kultúrne lokality. Irán je krajina s obrovským kultúrnym dedičstvom.

 

img

 

Prezident USA sa bráni

"Oni môžu zabíjať našich ľudí. Oni môžu mučiť a mrzačiť našich ľudí. Môžu klásť bomby na cesty a vyhadzovať do vzduchu našich ľudí. A my sa nesmieme dotknúť ich kultúrnych miest? Takto to nefunguje," povedal prezident.

 

img

 

Možný scenár 

Šéf Bieleho domu ešte dodal, že ak americkí vojaci budú musieť odísť za nepriaznivých, zlých okolností, USA budú k Iraku pristupovať tak ako k nepriateľskému Iránu, ktorého ekonomiku zničili americké sankcie. "Ak nás požiadajú, aby sme odišli - a ak to budeme musieť urobiť za nie veľmi priateľských okolností -, uvalíme na nich sankcie, aké ešte nikdy nezažili," povedal Trump.

 

img

 

"Ešte aj iránske sankcie budú popri nich vyzerať mierne," dodal. Trump vyhlásil, že americká základňa v Iraku je "mimoriadne drahá". "Neodídeme, kým nám za to nezaplatia," dodal na záver.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies