USA podporia boj proti al-Káide v Iraku, vojakov tam však nepošlú

NETKY.SK • 5 Január 2014, 10:04 • 2 min
USA podporia boj proti al-Káide v Iraku, vojakov tam však nepošlú

JERUZALEM - Tento boj patrí Iračanom, neuvažujeme o návrate, povedal Kerry novinárom počas návštevy Izraela.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril dnes presvedčenie, že iracká vláda a kmene uspejú v boji proti al-Káide. Zdôraznil, že Washington neuvažuje o vyslaní vojakov späť do Iraku, informovala agentúra Reuters.

V Iraku od stiahnutia amerických jednotiek v decembri 2011 vzrástlo náboženské a etnické napätie, ktoré podnecuje konflikt v susednej Sýrii, kde sa prevažne sunnitskí povstalci snažia zosadiť vládu prezidenta Bašára Asada, podporovaného šiitskym Iránom.

Iracká armáda spojila sily s miestnymi kmeňmi v boji proti militantom al-Káidy, ktorí sa spojili s niektorými skupinami sýrskych povstalcov v snahe vytvoriť na oboch stranách iracko-sýrskej hranice islamský štát.

"Tento boj patrí Iračanom... Neuvažujeme o návrate," povedal Kerry novinárom počas návštevy Izraela. "Pomôžeme im v ich boji, ale tento boj musia napokon vyhrať oni a ja som presvedčený, že to dokážu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies