USA počas ďalších rokovaní nezmiernia sankcie voči Iránu

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 07:10 • 2 min
USA počas ďalších rokovaní nezmiernia sankcie voči Iránu

USA počas ďalších rokovaní nezmiernia sankcie voči Iránu - Politika Spojené štáty nezmiernia sankcie voči Iránu pred tretím kolom rozhovorov svetových veľmocí a iránskych predstaviteľov o jadrovom programe Teheránu. Uviedla to vo štvrtok americká minister

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty nezmiernia sankcie voči Iránu pred tretím kolom rozhovorov svetových veľmocí a iránskych predstaviteľov o jadrovom programe Teheránu. Uviedla to vo štvrtok americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      "Keď budeme pripravovať tieto rozhovory, budeme pokračovať v tlaku... Všetky naše sankcie ostanú v tomto období v platnosti," povedala Clintonová novinárom vo Washingtone niekoľko hodín po tom, ako sa skončilo druhé kolo rokovaní Iránu s veľmocami v Bagdade.
      Zástupcovia Iránu a svetových veľmocí sa dohodli, že sa znova stretnú v Moskve 18.-19. júna na ďalších rokovaniach v snahe ukončiť dlhý spor okolo iránskeho jadrového programu. Podľa všetkého však zatiaľ dosiahli len minimálny pokrok pri riešení hlavných rozporov medzi oboma stranami.
      Ústredím sporu je trvanie Teheránu na tom, že má právo na obohacovanie uránu a že musí dôjsť k zrušeniu hospodárskych sankcií voči Iránu pred tým, ako zastaví aktivity, ktoré by mohli viesť k získaniu jadrových zbraní. Západné veľmoci zasa trvajú na to, že Teherán musí najskôr zastaviť obohacovaniu uránu, až potom budú môcť zmierniť sankcie.
      Clintonová sa vyjadrila opatrne pri hodnotení rozhovorov v Bagdade, zdalo sa však, že je spokojná, že veľmoci - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dokázali viesť dve kolá vážnych rokovaní s Iránom po vyše roku.
      "Očividne existujú rozpory v tom, čo každá zo strán považuje za možné," konštatovala ministerka s tým, že o prekonanie týchto rozporov sa teraz musí snažiť najmä Irán. "Je veľmi jasné, že je ešte potrebné urobiť veľa práce," dodala.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies