USA po "záhadných útokoch" začali sťahovať z Kuby diplomatov

NETKY.SK • 29 September 2017, 17:58 • 2 min
USA po "záhadných útokoch" začali sťahovať z Kuby diplomatov

WASHINGTON - Spojené štáty začali sťahovať z Kuby viac ako polovicu svojho diplomatického personálu, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo sa u amerických diplomatov po "záhadných útokoch" objavili rôzne zdravotné problémy. Americké veľvyslanectvo na Kube si bude naďalej plniť svoje základné diplomatické povinnosti, ale bežné vydávanie víz bude na neurčito pozastavené, informovali nemenovaní americkí predstavitelia. Spojené štáty zároveň varovali svojich občanov pred cestovaním na Kubu.

 

Najmenej 21 amerických diplomatov a ich rodiny začali postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach, alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slovo. Podľa amerických vyšetrovateľov je možnosť, že išlo útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

 

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez v utorok na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými "útokmi" na zdravie amerických diplomatov. Minister šéfovi americkej diplomacie Rexovi Tillersonovi povedal, že Kuba stále nemá žiaden dôkaz, ktorý by vysvetľoval, čo sa stalo v Havane. Tillerson zdôraznil, že je povinnosťou Kuby chrániť diplomatov na svojej pôde, a to bez ohľadu na vinníka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies