USA po prvý raz v histórii zverejnili rozpočet tajných služieb

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:47 • 2 min
USA po prvý raz v histórii zverejnili rozpočet tajných služieb

USA po prvý raz v histórii zverejnili rozpočet tajných služieb

slovakia

left justify in out

img

USA vo štvrtok po prvý raz v histórii oficiálne zverejnili výšku výdavkov na špionážne aktivity. Celkový rozpočet pre všetkých 16 federálnych spravodajských služieb činil vo fiškálnom roku 2010, ktorý sa skončil 30. septembra, 80 miliárd dolárov (vyše 57 miliárd eur).
      Úrad federálneho riaditeľa pre tajné služby (DNI) informoval, že 53,1 miliárd dolárov z celkového balíka šlo na nevojenské operácie. Znamená to, že značnú časť rozpočtu spotrebovala silná CIA.
      Ministerstvo obrany zverejnilo, že vo fiškálnom roku 2010 malo k dispozícii 27 miliárd dolárov na tajné operácie.
      Americká vláda doteraz držala všetky výdavky na špionážne aktivity v tajnosti. Dôvodom bola najmä obava, že ďalšie krajiny by mohli na základe týchto údajov odhadnúť rozsah aktivít amerických tajných služieb. Údaje o rozpočte však napriek tomu často presakovali von, čím silneli hlasy volajúce po oficiálnom zverejňovaní čísel.
      Pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2010 Kongres rozhodol, že výška rozpočtu sa má zverejniť do 30 dní od uplynutia fiškálneho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies