USA po 15 rokoch obnovili priame telefonické spojenie s Kubou

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 09:48 • 2 min
USA po 15 rokoch obnovili priame telefonické spojenie s Kubou

HAVANA - Kuba a Spojené štáty po prvýkrát po 15 rokoch obnovili vzájomné priame telefonické spojenie. Informovali o tom v stredu kubánske štátne telekomunikácie Etecsa.

slovakia

left justify in out

Až doteraz sa uskutočňovali hovory medzi oboma štátmi cez tretie krajiny, čo bolo veľmi drahé. Ide pritom o prvú obchodnú dohodu podpísanú medzi krajinami od oznámenia obnovenia bilaterálnych diplomatických vzťahov v decembri minulého roka. "Obnovenie priamych komunikácií medzi Spojenými štátmi a Kubou zjednoduší a skvalitní komunikáciu medzi obyvateľmi oboch krajín," uviedla spoločnosť Etecsa v stanovisku.


Napriek ekonomickému embargu, ktoré uvalili Spojené štáty na Kubu v 60. rokoch, boli hovory medzi oboma štátmi stále možné, pretože sa viedli cez tretie krajiny. Dohoda o obnovení priameho spojenia prichádza po tom, čo americký prezident Barack Obama uvoľnil už niektoré cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube. Obama tiež požiadal Kongres, aby embargo zrušil úplne, avšak tieto snahy narazili v Senáte na odpor republikánskeho vedenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies