USA plánujú vstúpiť do medzinárodného systému proti praniu peňazí

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 10:48 • 2 min
USA plánujú vstúpiť do medzinárodného systému proti praniu peňazí

WASHINGTON - Americká vláda plánuje ďalší pokus o sprísnenie pravidiel v boji proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom.

slovakia

left justify in out

Biely dom oznámil, že sa mienia zamerať predovšetkým na pochybné, tzv. P.O.-boxové firmy a ľudí, ktorí stoja za nimi. Okrem toho budú americké banky povinné poskytnúť viac údajov o svojich klientoch. Informovala o tom agentúra DPA.

USA sa tak priblížia k pravidlám medzinárodnej automatickej výmeny informácií. "Sme pripravení spolupracovať s Kongresom, aby sa zosúladili s medzinárodnými požiadavkami," napísal minister financií Jack Lew v liste pre členov Kongresu.

 

Ministri financií skupiny G20 na nedávnom stretnutí vo Washingtone vyzvali všetky krajiny, aby sa pripojili ku kontrolnému mechanizmu. USA doteraz jeho členom neboli. Všetky podobné snahy americkej vlády v Kongrese, kde dominujú republikáni, neuspeli. Vláda okrem iného kritizuje Kongres aj za to, že už niekoľko rokov ignoruje daňovú dohodu s viacerými krajinami, napríklad Švajčiarskom či Luxemburskom.

 

USA sa dostali do medzinárodnej paľby kritiky pre daňové raje na vlastnom území, najčastejšie sa spomína štát Delaware na východnom pobreží. Európski právnici z oblasti daňového práva často lákajú klientov pomocou výhodných daňových modelov tamojších P.O.-boxových firiem. Návrh vlády USA obsahuje aj nariadenie, aby vlastníci týchto pochybných spoločností museli mať americké daňové identifikačné číslo. A to aj vtedy, ak ide o cudzincov, ktorí v USA nežijú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies