USA plánujú ďalšiu misiu na Mesiac, zúčastní sa jej aj žena

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 07:53 • 2 min
USA plánujú ďalšiu misiu na Mesiac, zúčastní sa jej aj žena

WASHINGTON - Americký viceprezident Mike Pence včera podal vyhlásenie, že krajina plánuje po rokoch opäť vyslať na Mesiac astronautov, pričom prvá tam vystúpi žena. Uskutočniť by sa to malo v horizonte najbližších rokov.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrím sa jasne, prvá žena a ďalší muž na Mesiaci budú obaja americkí astronauti vynesení americkými raketami z amerického územia," povedal vo svojom prejave Pence.

 

img

 

Americkú misiu na Mesiac, ktorú na našu prirodzenú družicu vyšlú po viac ako päťdesiatich rokoch, plánujú na rok 2028. Pôvodne k nej malo dôjsť skôr, avšak pri vývoji ťažkej nosnej rakety sa vyskytli problémy, a tak jej plánovaný prvý let museli preložiť na rok 2021.

 

Pence počas svojho prejavu pranieroval NASA, nakoľko tu z jeho pohľadu dochádza k byrokratickej nečinnosti, v dôsledku čoho sa všetky procesy výrazne spomaľujú. Vyzval spoločnosť na zmenu prístupu. Dokonca sa vyjadril, že pokiaľ nebude NASA schopná vypraviť raketu na Mesiac v požadovanom termíne, bude štát nútený osloviť komerčnú spoločnosť. "Ak sú komerčné rakety jediný spôsob, ako dostať amerických astronautov na Mesiac v najbližších piatich rokoch, tak to budú komerčné rakety," zdôraznil.

 

img

 

Riaditeľ NASA Jim Bridenstine sa nedávno vyjadril, že prvým človekom, ktorý počas plánovanej misie ako prvý vystúpi na povrch Mesiaca bude žena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies