USA písomne upovedomili OSN o zámeroch odstúpiť od parížskej klimatickej dohody

NETKY.SK • 5 August 2017, 08:54 • 2 min
USA písomne upovedomili OSN o zámeroch odstúpiť od parížskej klimatickej dohody

WASHINGTON - Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa vydal v piatok prvé písomné oznámenie o tom, že USA hodlajú odstúpiť od parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

slovakia

left justify in out

V danom oznámení adresovanom OSN však americké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že Washington zostane v procese rozhovorov.

 

Trump vyvolal medzinárodné odsúdenie, keď v júni po prvý raz ohlásil zámery svojej krajiny odstúpiť od tohto prelomového dokumentu prijatom na medzinárodnej klimatickej konferencii vo francúzskej metropole. Argumentoval tým, že dohoda "trestá" USA a vyžiada si zrušenie miliónov pracovných miest v Spojených štátoch.

 

Piatkové oznámenie je podľa spravodajskej stanice BBC všeobecne vnímané ako symbolické, keďže žiadna krajina, ktorá chce od dohody odstúpiť, nemôže oficiálne oznámiť svoj zámer do 4. novembra 2019. Proces odstúpenia trvá jeden rok, čo znamená, že bude dokončený iba niekoľko týždňov pred voľbami ďalšieho prezidenta USA v roku 2020.

 

Nový šéf Bieleho domu sa následne bude môcť rozhodnúť pre opätovnú účasť na tejto dohode. "USA budú ďalej participovať na medzinárodných rokovaniach o klimatických zmenách so zámerom brániť americké záujmy a zabezpečiť, aby boli pre našu administratívu otvorené všetky možnosti budúcej politiky," vyhlásil Washington.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies