USA otestovali stavebné články pre plánovaný bezpečnostný múr s Mexikom

NETKY.SK • 28 December 2017, 06:37 • 2 min
USA otestovali stavebné články pre plánovaný bezpečnostný múr s Mexikom

SACRAMENTO - Americký Úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP) otestoval v Kalifornii prototypy blokov určených na výstavbu bezpečnostného múru medzi USA a Mexikom.

slovakia

left justify in out

Vyše deväť metrov vysoké články sú prvým hmatateľným dokladom kontroverzného projektu, ktorý sľubuje prezident Donald Trump.

 

Trump označil bariéru za "veľký, krásny" múr, ktorý má pomôcť pri riešení problému s ilegálnou imigráciou. Vzorky blokových článkov dodalo osem stavebných spoločností. V prípade realizácie projektu by sa múr, ktorého výstavba bola jedným z hlavných Trumpových predvolebných sľubov, tiahol v dĺžke zhruba 3200 kilometrov.

 

Predstavitelia CBP tvrdia, že múr by vysielal psychologický odkaz všetkým, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Mexika do Spojených štátov. Oponenti však vyjadrujú nesúhlas. "Vieme, že väčšina obyvateľov USA je proti výstavbe múru. Niet naňho peňazí, ide len o šou," vyhlásil ľudskoprávny aktivista Enrique Morones.

 

V roku 1986 bolo pri pokuse o prekročenie mexicko-amerických hraníc zatknutých 628-tisíc osôb, kým vlani táto štatistika predstavovala "len" 31-tisíc prípadov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies