USA oslávili Deň nezávislosti tradičnými sprievodmi aj súťažou v jedení hotdogov

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 09:34 • 2 min
USA oslávili Deň nezávislosti tradičnými sprievodmi aj súťažou v jedení hotdogov

WASHINGTON - Obyvatelia Spojených štátov amerických včera oslavovali jeden z najvlasteneckejších štátnych sviatkov v krajine - Deň vyhlásenia nezávislosti. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Američania si pripomenuli významnú udalosť svojej histórie tradičnými spôsobmi ako sledovaním veľkolepých sprievodov, behom na štafetových pretekoch či odpaľovaním ohňostrojov. Nechýbala však ani súťaž o majstra v jedení hotdogov.


V bostonskej historickej budove Kapitolu sa odohralo každoročné čítanie Deklarácie nezávislosti. Po jeho skončení za burácania davu vystreľovali delá ozdobné konfety vo farbách americkej trikolóry.


Ľudia pripomínajúci si Deň nezávislosti v metropole Washington sledovali slávnostný sprievod, súčasťou ktorého boli dychovkové orchestre, policajné vozidlá, stredoškolské mažoretky, retro automobily ale aj policajné a vojenské oddiely.


Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vydali tento týždeň v súvislosti s masovými oslavami 4. júla v USA výstrahu a požiadali miestne orgány i verejnosť, aby zostali ostražití pre možné teroristické hrozby. Odkazovali tým na nedávne vyhrážky zo strany vodcov teroristickej skupiny Islamský štát.


V záujme zachovania bezpečnosti bolo v New Yorku povolaných do služby zhruba 7000 policajtov a takmer všetci príslušníci tamojších protiteroristických jednotiek.


K vyhláseniu nezávislosti došlo v Spojených štátoch 4. júla 1776 - teda pred 239 rokmi - na zasadaní druhého kontinentálneho kongresu 12 britských kolónií vo Filadelfii.


Súčasťou osláv Dňa nezávislosti sú aj slávnosti, na ktorých každoročne skladajú občianske sľuby tisíce amerických prisťahovalcov.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies