USA odtajnia dôkazy o chemickom útoku a pokračujú v príprave na útok

NETKY.SK • 30 August 2013, 06:22 • 2 min
USA odtajnia dôkazy o chemickom útoku a pokračujú v príprave na útok

WASHINGTON - Spojené štáty budú pokračovať v príprave prípadnej vojenskej akcie voči Sýrii aj napriek štvrtkovému odmietnutiu takejto možnosti v britskom parlamente.

slovakia

left justify in out

"Ako už sme povedali, rozhodnutie prezidenta (Baracka) Obamu bude závisieť od toho, čo je v najlepšom záujme Spojených štátov," povedala agentúre DPA hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová. Obama je podľa nej presvedčený, že "ide o základné záujmy Spojených štátov a že krajiny, ktoré porušujú medzinárodné normy, musia byť braté na zodpovednosť." 

USA zaznamenali výsledok hlasovania britského parlamentu a "budú pokračovať v konzultáciách s vládou Spojeného kráľovstva - jedného z našich najbližších spojencov a priateľov", dodala Haydenová. Aj podľa denníka New York Times (NYT), odvolávajúceho sa na zdroje z prostredia vlády, je Obama pripravený pokračovať s prípravami obmedzeného vojenského úderu na Sýriu napriek tomu, že Británia sa na ňom po zamietavom stanovisku parlamentu nezúčastní. Výsledok hlasovania bol ťažkou ranou nielen pre britského premiéra Davida Camerona, ktorý sľúbil podporu Obamovi, ale skomplikovalo to aj postavenie Obamu, ktorý po tom, čo sa vzdal nádeje na získanie mandátu pre útok v Bezpečnostnej rade OSN, sa snaží zostaviť protisýrsku spojeneckú koalíciu, napísal NYT.

Kanál CBS News a americká spravodajská televízia CNN v noci nadnes v tejto súvislosti s odvolaním sa na zdroj z Obamovej administratívy informovali, že vláda USA zverejní odtajnenú verziu hodnotiacej správy o minulotýždňovom chemickom útoku v Sýrii, ako aj právne zdôvodnenie prípadnej vojenskej akcie voči sýrskemu režimu, ak by sa ju prezident Obama rozhodol nariadiť. Podľa CBS by sa tak malo stať už dnes, no CNN cituje hovorca Bieleho domu Josha Ernesta, ktorý vo štvrtok povedal, že odtajnená verzia ešte nie je kompletná, ale mala by byť zverejnená do konca týždňa. Utajená správa zahŕňa aj hodnotenie miery zapojenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada do chemického útoku, ale táto informácia zrejme nebude odtajnená. Vláda USA má podľa nemenovaného amerického činiteľa "veľmi jasnú odpoveď" na otázku, či útok nariadil samotný Asad, ale odmietol ju konkretizovať s poukázaním na jej utajovanú povahu. Dôkazy ukazujú, že chemický útok nevykonali "darebácke prvky" v sýrskom režime alebo sýrskej rebeli, povedal ďalej.

Z tajného hodnotenia podľa iného amerického predstaviteľa vyplýva, že útok bol organizovaný na "najvyššej úrovni" sýrskej vlády, uviedla ďalej CNN. Aj on odmietol konkretizovať, či útok nariadil Asad, ale nevylúčil to. "Netvrdíme, že Asad mal prst na tlačidle. Ale on je zodpovedný za zbrane a každý útok, ako bol tento, musel byť schválený na najvyššej úrovni," povedal zdroj. Zároveň odmietol názor, že dôkaz o zapojení režimu do útoku je nepriamy. Podľa CNN sa USA podarilo získať záznamy rozhovorov medzi najvyššími sýrskymi vojenskými predstaviteľmi o chemickom útoku z 21. augusta. Tieto sú kľúčové pre vyvodenie záveru, že za útokom bol sýrsky režim. Stále však chýba dôkaz o tom, aký typ chemickej látky bol použitý. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa doposiaľ neboli úplne analyzované vzorky tkaniva a iné lekárske a forenzné dôkazy odobraté z tiel obetí. 

CNN už predtým s odvolaním sa na diplomatický zdroj informovala, že izraelská vojenská rozviedka poskytla Spojeným štátom záznamy komunikácie medzi sýrskymi vojenskými veliteľmi, ktorá sa týkala presunu chemických zbraní do oblasti útoku ešte predtým, než k nemu došlo. Obamova administratíva v zastúpení ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ministra obrany Chucka Hagela, poradkyne pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej a ďalších predstaviteľov vo štvrtok večer prostredníctvom konferenčného hovoru oboznámila niektorých republikánskych a demokratických kongresmanov s dôkazmi, že za chemickým útokom pri Damasku je sýrska vláda, informovala agentúra Reuters. Podľa demokrata Eliota Engela z výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti Obamov tím nepochybuje, že minulý týždeň boli v Sýrii použité chemické zbrane, čo dokladá zachytená komunikácia sýrskych predstaviteľov a dôkazy o pohybe sýrskej armády v okolí Damasku pred útokom.

Konferenčný hovor trval 90 minút a zúčastnilo sa ňom 27 členov Kongresu, niektorí však neboli spokojní s tým, že Obama s nimi nehovoril osobne. Uskutočnil sa po tom, čo 140 kongresmanov podpísalo list Obamovi, v ktorom žiadajú, aby Kongres autorizoval akúkoľvek operáciu v Sýrii.

Inšpektori OSN plánujú dnes dokončiť svoju prácu a v sobotu opustia Sýriu. Odborníci neodletia do New Yorku, ale odovzdajú odobraté vzorky v európskych laboratóriách. Ich vyhodnotenie potrvá niekoľko dní. V sobotu opustí Sýriu aj predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Angela Kaneová. Sýrska vláda jej odovzdala list, v ktorom žiada o inšpekciu ďalších bojísk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona