USA odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 06:13 • 2 min
USA odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok v Bielom dome oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a jeho krajina zavedie voči Teheránu opäť sankcie.

slovakia

left justify in out

"Faktom je, že to bola strašná, jednostranná dohoda, ktorá nemala byť nikdy uzatvorená. Nepriniesla pokoj, nepriniesla mier a nikdy ho neprinesie," konštatoval Trump.

 

Trump obvinil Irán, že klamal o svojom jadrovom programe. Tamojšia diktatúra pokračovala aj po dosiahnutí dohody vo vývoji balistických rakiet, ktoré by mohli byť vybavené jadrovými hlavicami. "Máme jasné dôkazy, že sľub Iránu bola lož," povedal.

 

"Nedovolíme režimu, ktorý kričí 'Smrť Amerike', aby získal prístup k najsmrtiacejším zbraniam na Zemi," pokračoval Trump. Jadrom dohody bola podľa neho "obrovská ilúzia, že vražedný režim chce len mierový jadrový program".

 

Podľa Trumpa je zrejmé, že súčasná "prehnívajúca a rozpadajúca sa štruktúra" dohody nezabráni Iránu vyvinúť jadrové zbrane. Spojené štáty podľa neho nebudú "rukojemníkom jadrového vydierania". "Nedovolíme, aby sa americkým mestám vyhrážali zničením," vyhlásil šéf Bieleho domu. Zopakoval, že ak Irán bude pokračovať vo svojich jadrových ambíciách, "bude mať väčšie problémy, ako kedykoľvek predtým".

 

Trump avizoval, že po odstúpení od jadrovej dohody budú USA spolupracovať so svojimi spojencami na hľadaní "skutočného, komplexného a udržateľného riešenia iránskej jadrovej hrozby". Toto riešenie bude zahŕňať snahy o odstránenie hrozby, ktorú predstavuje iránsky program balistických rakiet, zastavenie celosvetových teroristických aktivít Teheránu a krokov Iránu na destabilizáciu Blízkeho východu.

 

Americký prezident oznámil zavedenie najvyššej úrovne ekonomických sankcií. "Každá krajina, ktorá bude pomáhať Iránu získať jadrové zbrane, môže tiež čeliť silným sankciám," zdôraznil Trump. Aké sankcie USA po odstúpení od dohody s Iránom zavedú, však Trump zatiaľ nekonkretizoval. Minister financií Steven Mnuchin však v utorok uviedol, že Washington obnoví sankcie zrušené prezidentom Barackom Obamom v priebehu 90-180 dní. To sa týka aj tzv. sekundárnych sankcií, ktoré sú zamerané hlavne na jednotlivcov a podniky. Primárne sankcie sú zamerané predovšetkým na centrálnu banku Iránu. Prechodné obdobie by malo umožniť každému utlmiť svoje obchodné aktivity s Teheránom. Trumpov nový poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton nevylúčil, že budú prijaté dodatočné sankcie voči Iránu.

 

Trump v utorok podpísal dokument nariaďujúci vláde, aby začala robiť kroky smerujúce k čo najrýchlejšiemu odstúpeniu USA od jadrovej dohody s Iránom. Minister obrany má podľa neho pripraviť opatrenia na "rýchle a rozhodné" odrazenie možnej iránskej agresie.

 

Irán by podľa nariadenia nemal mať možnosť vlastniť "jadrové zbrane alebo medzikontinentálne balistické strely". Agresívna politika Teheránu na Blízkom východe má byť "neutralizovaná".

 

Ministra zahraničných vecí Mikea Pompea Trump poveril, aby po konzultácii s ministrami financií a energetiky urobil "všetky potrebné kroky" na urýchlené odstúpenie od dohody. Všetky nedávno pozastavené alebo zrušené sankcie voči Iránu by sa mali čo najskôr obnoviť, najneskôr však do 180 dní.

 

Americká vláda má pripraviť pokyny pre domácu ekonomiku a medzinárodné spoločnosti objasňujúce "rozsah zakázaných a sankcionovaných aktivít". Nariadenie zdôrazňuje tiež potrebu ukončiť všetky aktivity tohto druhu s Iránom.

 

Bývalý americký prezident Barack Obama označil Trumpovo rozhodnutie za závažnú chybu, ktorá podkope dôveryhodnosť Spojených štátov vo svete, a nazval ho "neuváženým", pretože Irán podľa neho dohodu dodržiava. Podľa Obamu sa v dôsledku odstúpenia od dohody Spojené štáty dostanú do rozporu s ostatnými svetovými mocnosťami.

 

Bez tejto dohody sa môže stať, že Spojené štáty si "napokon budú môcť vybrať medzi dvoma rovnako zlými možnosťami, akými sú Irán vlastniaci jadrové zbrane alebo vojna na Blízkom východe," povedal Obama a dodal, že dohoda s Iránom je výborným príkladom toho, čo všetko sa dá dosiahnuť prostredníctvom diplomacie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies