USA odporúčajú tehotným ženám, aby pre ziku necestovali do 11 štátov južnej Ázie

NETKY.SK • 30 September 2016, 09:52 • 2 min
USA odporúčajú tehotným ženám, aby pre ziku necestovali do 11 štátov južnej Ázie

Washington - Americké Stredisko pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC) odporučilo tehotným ženám z USA, aby z dôvodu "nepredvídateľného rizika infekcie spôsobenej vírusom zika" zatiaľ necestovali do 11 krajín juhovýchodnej Ázie.

slovakia

left justify in out

Medzi tieto štáty patrí Brunej, Mjanmarsko, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Maldivy, Filipíny, Thajsko, Východný Timor a Vietnam, píše agentúra AP.

 

CDC vo svojej informačnej správe tvrdí, že vírus zika je v niektorých častiach ázijského juhovýchodu rozšírený už niekoľko rokov, v niektorých krajinách je endemický - t.j. vyskytuje sa len v nich - a mnohí obyvatelia dotknutého regiónu sú už naň pravdepodobne imúnni.

 

Cestujúci zo Spojených štátov však na ziku byť imúnni nemusia, a tak sa mnoho ľudí, ktorí zmienenú oblasť navštívilo, týmto vírusom už nakazilo.

 

Ochorenie zika sa šíri predovšetkým komármi, ale aj pohlavným prenosom a prenosom z matky na dieťa. Dospelým vírus spôsobuje zvýšenie teploty, u detí však zaviňuje nedostatočný vývoj mozgu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies