USA odo dnes zaviedli poplatok za bezvízový vstup, týka sa aj Slovákov

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:45 • 2 min
USA odo dnes zaviedli poplatok za bezvízový vstup, týka sa aj Slovákov

USA odo dnes zaviedli poplatok za bezvízový vstup, týka sa aj Slovákov

slovakia

left justify in out

img

Občania 36 krajín vrátane Slovenska musia pri cestách do USA od dnes zaplatiť nový cestovný poplatok vo výške 14 dolárov (11,03 eura). Platba je súčasťou registrácie do elektronického systému ESTA, určeného pre občanov, ktorí nepotrebujú do Spojených štátov víza.
      Štyri doláre z poplatku pôjdu podľa zákona na pokrytie prevádzky systému ESTA a desať dolárov na podporu cestovného ruchu v USA.
      Zavedenie poplatkov ostro kritizovala Európska únia. Komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová označila tento krok za poľutovaniahodný a v rozpore so záväzkom Washingtonu uľahčiť cestovanie.
      Európski kritici označovali už samotný Elektronický systém pre cestovnú registráciu (ESTA), povinne používaný od januára 2009, za faktické opätovné zavedenie vízovej povinnosti.
      Spoplatnenie registrácie do systému ESTA zaviedol americký zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý dnes nadobudol účinnosť.
      Oponenti pritom označujú za nezmyselné vyžadovať od zahraničných turistov poplatky určené na propagáciu turizmu.
      "Je to ako pozvať priateľa na obed a potom od neho pri dverách žiadať vstupné," uviedol hovorca Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA) Steve Lott, ktorého citovala televízia CNN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies