USA obvinilo Snowdena zo špionáže a krádeže vládneho majetku!

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 10:54 • 2 min
USA obvinilo Snowdena zo špionáže a krádeže vládneho majetku!

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo zo špionáže a krádeže vládneho majetku Edwarda Snowdena, ktorý poskytol médiám informácie o prísne tajných programoch na sledovanie telefónov a internetu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na v piatok zverejnené súdne dokumenty.

slovakia

left justify in out

Takzvaná "zapečatená žaloba" bola podaná 14. júna na federálnom okresnom súde vo východnom obvode štátu Virgínia, kde má sídlo Snowdenov bývalý zamestnávateľ.

Bývalý technický poradca Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a niekdajší pracovník subdodávateľských firiem Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) čelí obvineniam z neoprávneného odovzdávania informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti a z úmyselného oznámenia utajených spravodajských informácií neoprávnenej osobe. Obe obvinenia spadajú pod zákon o špionáži. 

Snowdena okrem toho obvinili aj z krádeže vládneho majetku. Za každé z obvinení môže dostať až desať rokov väzenia. Žaloba bola podaná len päť dní po odhalení Snowdenovej identity.

Nemenovaný zdroj z americkej administratívy okrem toho uviedol, že Washington podniká prípravné kroky k tomu, aby požiadal o vydanie Snowdena z Hongkongu, kam sa uchýlil v obave o vlastnú bezpečnosť v máji, ešte pred prepuknutím celej kauzy. 

Noviny Washington Post uviedli, že USA už požiadali hongkonské úrady, aby tohto 30-ročného Američana zadržali na základe predbežného zatykača. 

Snowden bude môcť proti prípadnej žiadosti o extradíciu do USA bojovať prostredníctvom súdov v Hongkongu. Tamojšia vláda má so Spojenými štátmi dohodu o vydávaní osôb, avšak sú v nej výnimky v prípadoch politického prenasledovania alebo obáv z krutého či nehumánneho zaobchádzania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies