USA obvinili severokórejského programátora z kybernetických útokov

NETKY.SK • 7 September 2018, 08:05 • 2 min
USA obvinili severokórejského programátora z kybernetických útokov

WASHINGTON - USA obvinili vo štvrtok Severokórejčana z kybernetických útokov na Sony Pictures a iné spoločnosti od roku 2014.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo obvinenia voči počítačovému programátorovi Pak Čin-hjokovi a sankcie na neho uvalilo aj ministerstvo financií.

 

Pak je obvinený z účasti na kybernetickom útoku na spoločnosť Sony Pictures Entertainment v roku 2014, z podvodného prevodu 81 miliónov dolárov z bangladéšskej centrálnej banky v roku 2016 a z rozsiahleho kybernetického útoku s použitím vydieračského vírusu WannaCry o rok neskôr. Zrejme sa nachádza v Severnej Kórei.

 

Ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že 34-ročný programátor pracoval v mene severokórejskej vlády alebo vládnucej Kórejskej strany práce ako zamestnanec agentúry Chosun Expo Joint Venture. Ministerstvo konštatovalo, že všetok majetok tejto agentúry aj Paka v USA alebo vo vlastníctve amerických občanov musí byť zablokovaný. Američania s nimi tiež nemôžu obchodovať.

 

Sankcie prichádzajú v čase, keď sa USA snažia presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies