USA obnovili prijímanie utečencov z 11 vysoko rizikových krajín

NETKY.SK • 30 Január 2018, 06:20 • 2 min
USA obnovili prijímanie utečencov z 11 vysoko rizikových krajín

WASHINGTON - Americká vláda v pondelok oznámila, že pokračuje v prijímaní utečencov z jedenástich "vysoko rizikových" krajín.

slovakia

left justify in out

Zákaz nahradia prísnejšie kontroly osôb z týchto štátov, ako aj pravidelné preskúmanie a aktualizácia výberových kritérií, uviedlo ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

 

Prísnejšie previerky občanov 11 štátov majú podľa ministerky pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenovej zabezpečiť, aby nijaký "zločinec" nezneužil americký utečenecký program. "Je veľmi dôležité, aby sme vedeli, kto vstupuje na územie Spojených štátov," povedala Nielsenová.

 

V októbri sa skončila platnosť nariadenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré zaviedlo 120-dňový zákaz vstupu utečencov z celého sveta do Spojených štátov. Zákaz však zostal platiť pre utečencov z jedenástich krajín predstavujúcich "vysoké riziko" pre národnú bezpečnosť USA. O ktoré štáty ide, stále nie je oficiálne známe. Podľa humanitárnych organizácií do tejto skupiny patria Egypt, Irán, Irak, Líbya, Mali, Severná Kórea, Somálsko, Južný Sudán, Sudán, Sýria a Jemen. Okrem Severnej Kórey sú to všetko krajiny s väčšinovým moslimským obyvateľstvom.

 

V septembri minulého roka vláda USA stanovila hornú hranicu pre prijatých utečencov. Limit 45-tisíc osôb sa vzťahuje na fiškálny rok 2018, ktorý sa začal v októbri. Trumpov predchodca Barack Obama stanovil hornú hranicu pre fiškálny rok 2017 (začal sa v októbri 2016) na 110-tisíc osôb. V skutočnosti prišlo vo fiškálnom roku 2017 do USA iba 54-tisíc utečencov, čo bolo dôsledkom 120-dňového obmedzenia, ktoré v júni odobril Najvyšší súd.

 

Paušálny zákaz prijímania utečencov bol súčasťou rozsiahlych cestovných obmedzení presadzovaných Trumpom, ktoré od jeho nástupu do funkcie pred vyše rokom permanentne zamestnávajú súdy na rôznych úrovniach. Tretia, najnovšia verzia jeho dekrétu však už neobsahuje ustanovenia týkajúce sa utečeneckého programu - utečenecká politika je od októbra riadená oddelene. Súčasťou dekrétu sú však rozsiahle zákazy pre rôzne skupiny cestujúcich zo šiestich prevažne moslimských štátov - Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sýrie a Čadu. Do USA sa okrem toho nedostanú občania Severnej Kórey a vládni predstavitelia z Venezuely. Konečné rozhodnutie o platnosti tohto dekrétu má v rukách Najvyšší súd USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies