USA obnovia všetky sankcie voči Iránu, ktoré stiahli na základe jadrovej dohody

NETKY.SK • 2 November 2018, 20:27 • 2 min
USA obnovia všetky sankcie voči Iránu, ktoré stiahli na základe jadrovej dohody

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa opätovne zavedie všetky sankcie Spojených štátov voči Iránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015.

slovakia

left justify in out

Oznámili to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a minister financií Steven Mnuchin.

 

Sankcie sa týkajú iránskych sektorov lodnej dopravy, finančníctva a energetiky, informovala tlačová agentúra AP. Ide o druhý súbor opatrení proti Iránu, ktoré Spojené štáty obnovili, odkedy prezident Donald Trump v máji oznámil jednostranné odstúpenie od uvedenej dohody.

 

Najnovšie rozšírenie sankcií, vstupujúce do platnosti budúci pondelok (5. novembra), má postihovať krajiny, ktoré neprestanú dovážať iránsku ropu, ako aj zahraničné spoločnosti, ktoré obchodujú s iránskymi subjektmi zaradenými na americkú čiernu listinu.

 

Osem krajín však dostane výnimku, aby mohli dočasne pokračovať v dovoze ropy z Iránu bez hrozby postihu zo strany Spojených štátov.

 

Podľa vyjadrenia Pompea, ktoré priniesla tlačová agentúra DPA, dovoz v prípade dvoch z týchto ôsmich krajín poklesne na nulu v priebehu niekoľkých týždňov, zatiaľ čo zvyšné ho takisto výrazne obmedzujú.

 

Podrobnejšie informácie má Washington zverejniť až v pondelok, Pompeo však už teraz upozornil, že Európska únia ako blok výnimku nedostane. Iní predstavitelia, na ktorých sa odvoláva AP, medzitým uviedli, že zo sankcií za dovoz iránskej ropy budú vyňatí spojenci Washingtonu ako India, Japonsko, Južná Kórea či Taliansko.

 

Ministri vyhlásili, že sankcie zostanú v platnosti, kým Irán nesplní 12 stanovených podmienok, ako je ukončenie podpory terorizmu, ukončenie vojenského pôsobenia v Sýrii či úplné zastavenie vývoja jadrových a balistických rakiet. "Maximálny nátlak znamená maximálny nátlak," vysvetlil Pompeo.

 

Spojené štáty v máji odstúpili od multilaterálnej dohody z roku 2015, na základe ktorej mal Irán obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií zo strany svetových mocností. Tri mesiace po jednostrannom odstúpení od tejto dohody oznámil americký prezident Donald Trump opätovné rozšírenie sankcií voči Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona