USA obídu pre hranice s Mexikom environmentálne zákony

NETKY.SK • 2 August 2017, 10:27 • 2 min
USA obídu pre hranice s Mexikom environmentálne zákony

WASHINGTON - Spojené štáty obídu pri zabezpečení hraníc s Mexikom niektoré environmentálne zákony a regulácie. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, ktoré toto rozhodnutie vydalo.

slovakia

left justify in out

Cieľom uvedeného kroku je urýchliť proces výstavby a týka sa to len malej časti hraníc - 24 kilometrov pri meste San Diego v Kalifornii, kde chce ministerstvo posilniť už existujúce bariéry.

"Stále je tam vysoký počet nelegálnych vstupov do krajiny - je potrebné tam okamžite zlepšiť súčasnú infraštruktúru a vybudovať dodatočné hraničné bariéry a cesty," uviedlo na svojej webovej stránke ministerstvo.

 

Sektor sa začína na pobreží Tichého oceánu a ťahá sa ďalej na východ pozdĺž mesta San Diego. Ministerstvo uviedlo, že vlani tam pohraničná stráž zadržala viac než 31.000 ilegálnych migrantov a zhabala viac než štyri tony marihuany a takmer 600 kilogramov kokaínu. "Kým administratíva stále hľadá zdroje na taký múr, aký Trump sľuboval počas predvolebnej kampane, jeden projekt na rozšírenie hraničnej bariéry sa pohýna vpred,“ okomentovala rozhodnutie spravodajská televízna stanica Fox News.

 

Ministerstvo má právomoc obísť zákony týkajúce sa posudzovania vplyvov stavby na životné prostredie a na základe zákona o nelegálnej imigrácii z roku 1996 tak urýchliť proces realizácie. Túto právomoc podľa Fox News využilo doteraz päťkrát, a to v rokoch 2005-2008 počas vlády Georgea W. Busha. "Hoci to eliminuje záväzok ministerstva konať v súlade s rôznymi zákonmi, ministerstvo naďalej zostáva verné environmentálnemu spravovaniu majetku," uviedlo vo svojom vyhlásení ministerstvo.

 

Dodalo, že už konzultovalo federálne aj štátne agentúry, aby analyzovalo a minimalizovalo vplyv projektu na životné prostredie a kultúrne a historické artefakty. Donald Trump chce postaviť nepreniknuteľný múr po celej dĺžke hranice medzi USA a Mexikom (3200 kilometrov). Administratíva v súčasnosti uskutočňuje verejné obstarávanie na staviteľa múra a Snemovňa reprezentantov, dolná komora amerického Kongresu, minulý týždeň schválila v rámci budúcoročného rozpočtu pre armádu 1,6 miliardy dolárov (1,37 miliardy eur) na ochranu južnej hranice krajiny. Rozpočet musí ešte odobriť Senát, horná komora Kongresu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona