USA neschválili finančné balíky na boj proti koronavírusu

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 07:02 • 2 min
USA neschválili finančné balíky na boj proti koronavírusu

WASHINGTON - Horná komora amerického Kongresu neschválila v nedeľu návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike Spojených štátov v čase koronavírusovej krízy. Iniciatíva vládnucich republikánov v Senáte stroskotala na nulovej podpore zo strany opozičných demokratov, ktorí ju označili za nedostatočnú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mala to byť pomoc pre štát

Návrh predpokladal dotácie až do výšky dvoch biliónov dolárov pre americké rodiny, tisíce podnikov v ťažkostiach a nedostatočne vybavené nemocnice. Na jeho schválenie bolo potrebných najmenej 60 hlasov, senátori však hlasovali v pomere 47 ku 47.

 

img

 

Neprítomnosť senátorov

Návrh bol neúspešný i napriek intenzívnemu vyjednávaniu medzi republikánmi, demokratmi a federálnou vládou na čele s prezidentom Donaldom Trumpom. K výsledku prispela i neúčasť piatich senátorov, ktorí sú pre obavy z nového koronavírusu v karanténe.

 

Voda na mlyn Trumpovi

Neúspech v Senáte vytvára nátlak na celý Kongres, aby sa zjednotil a čo najskôr odsúhlasil intervenciu Trumpovej vlády, ktorá bude pravdepodobne najväčšou svojho druhu v dejinách Spojených štátov. Zrejme tiež bude mať výrazný dosah na akciové trhy.

 

img

 

Výčitky

Samotný Trump v nedeľu oznámil, že nariadil zriadenie núdzových zdravotníckych staníc s kapacitou niekoľkých tisíc nemocničných lôžok v ohniskách šírenia nového koronavírusu po celých Spojených štátoch. Vyjadril sa tiež, že je "trochu nahnevaný" z nedostatočnej spolupráce a informovania zo strany Číny na začiatku koronavírusovej krízy.

 

Situácia v USA

V Spojených štátoch potvrdili už takmer 30 000 prípadov nakazenia novým koronavírusom a najmenej 323 úmrtí. Viac ako 15 000 infikovaných evidujú v štáte New York, z toho vyše 9000 v samotnom New Yorku.

 

 

 

Štáty s obmedzeniami

Časť štátov vydala nariadenia prikazujúce obyvateľom zdržiavať sa čo najviac doma, čo sa vzťahuje na celkove 100 miliónov Američanov. Ku Kalifornii, New Yorku, New Jersey, Connecticutu a Illinois sa najnovšie pripojili aj Ohio, Delaware a Louisiana.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies